Po promítání filmu měli diváci možnost promluvit si jak s režisérem, tak s oběma dětskými protagonisty. Film je prvním dílem z trilogie Zahradnictví, k níž psal scénář Petr Jarchovský. Inspiropvat se nechal vyprávěním z vlastního rodinného kruhu.

Jak vlastně vznikl nápad natočit trilogii? Jan Hřebejk říká: "Petr Jarchovský se v mnoha filmech nechal tou svojí rodinou inspirovat. S mámou a s tátou se scházel a nahrával si příhody, o kterých mi pak vyprávěl, ale neměl je ucelené. Pak za mnou přišel, že má materiál tak na šest hodin filmu. Napsal k tomu námět i s fotografiemi a zjistili jsme, že to jsou vlastně tři příběhy. Rozhodli jsme se, že to natočíme jako tři filmy, ale dohromady, protože ty dekorace stály víc jak třetinu celého rozpočtu."

Jan Preisler, Dívka v modrém
Ze světa umění: Preislerova Dívka v modrém vydražena za miliony

Snímek Rodinný přítel sleduje trojici sester, které se svými dětmi za druhé světové války čekají, jestli se jejich manželé věznění za protiněmeckou činnost vrátí. O sestry se stará rodinný přítel Jiří, jehož hraje Ondřej Sokol. V rolích sester se představily Aňa Geislerová, Klára Melíšková a Gabriela Míčová. Postava Jindřicha, jehož předobrazem byl dědeček Petra Jarchovského a kterého ztvárnil Martin Finger, je totožná s Jindřichem Jiřího Kodeta v legendárních Pelíškách.

Zdroj: Youtube

Režisér uvedl, že do role mladého Jindřicha chtěli obsadit herce, který by se své reálné předloze skutečně podobal. Další snímky z trilogie se budou jmenovat Dezertér a Nápadník.

Jiří Voskovec a Jan Werich.
Vest Pocket Revue se po letech vrací na místo své premiéry