Začátek jeho kariéry vystihuje jeden z jeho citátů: „Nemyslím si, že lidské bytosti jsou schopné se něco naučit bez pocitu zoufalství. Zoufalství je potřebná ingredience k úspěchu. A pokud jsme zoufalí často, tím lépe."

TŘÍDNÍ ŠAŠEK

Traduje se o něm, že se proslavil právě díky svému pocitu zoufalství.

Už od dětství byl komediální typ a šašek třídy. Učitelka o něm prý prohlásila, že odevzdává testy jako první, aby pak mohl vyrušovat a bavit celou třídu. Rodiče si s ním moc nevěděli rady, tak ho posílali na hanbu do pokoje. Právě tam začal před zrcadlem trénovat svoje pověstné grimasy.

CHUDÉ RODINNÉ POMĚRY

Jeho dospívání nebylo příliš idylické. Kvůli finanční krizi rodiny odešel ze školy a pracoval v továrně. Neshody s rodiči vyvrcholily o něco později, rozhodl se odjet do Kanady a zkusit štěstí. Rodiče jeho sny příliš nesdíleli. Trpěl malým sebevědomím, dyslexií, neměl dokončené vzdělání, ale nechyběla mu víra v to, že jednou uspěje.

V 10 NAPSAL HEREČCE

Jeho odhodlání rovněž zrcadlí fakt z dob ještě dřívějších, kdy ve svých deseti letech zaslal své vtipy komediální herečce Carol Burnettové.
Jeho začátky nebyly lehké, ale svou veškerou energii vložil do toho, aby se odlišil a byl výjimečný. Také uměl riskovat.

Právě toto období ho inspirovalo k mnoha citátům, které motivují veřejnost po celém světě. Věnuje se rovněž motivačním proslovům.
Jak už bylo řečeno, Jim Carrey je převážně komediální herec. Zazářil v řadě odlehčených snímků, namátkou: Blbý a blbější, Maska, Lhář, lhář, Božský Bruce nebo Ace Ventura.

Překvapivě si ale získal odbornou kritiku i vážnějšími žánry, například ve filmech: Majestic, Věčný svit neposkvrněné mysli či Truman Show.

Právě za roli Trumana Burbanka získal Zlatý glóbus pro nejlepšího herce. Díky tomuto nekomediálnímu úspěchu si jej vyhlédl režisér Miloš Forman. V roce 1999 ho obsadil do hlavní role svého slavného trháku Muž na Měsíci, kde stanul vedle herečky Courtney Love. Touto rolí si vysloužil druhý Zlatý glóbus.

ČELÍ VÁŽNÉMU OBVINĚNÍ

Jim Carrey byl dvakrát ženatý a má jednu dceru Jane. Druhý jeho sňatek byl s herečkou z filmu Blbý a blbější, ale netrval příliš dlouho. Při natáčení snímku Já, mé druhé já a Irena si začal s další filmovou partnerkou Renée Zellwegerová.

V loňském roce byl herec obviněn ze smrti své expřítelkyně irské vizážistky Cathrione Whiteové, pro kterou měl podle jejího manžela i matky nelegálně získal medikamenty, které ji zabily. Ještě před tím čelil obvinění, že mladou ženu nakazil pohlavními chorobami.