Čtyři nominace na Zlaté glóby – to je bonus, s nímž vstoupil americký film Sázka na nejistotu do našich kin. A zcela zaslouženě. Vrací se do období, které předcházelo zhroucení amerického trhu s hypotékami roku 2008, jež odstartovalo světovou ekonomickou krizi. Téma samotné není nové, o osudné době, kdy v důsledku pádu tohoto trhu zkrachovaly velké banky a tisíce Američanů přišlo o domovy, práci a investice, vzniklo více filmů. Jen pro osvěžení paměti: analytický dokument Charlese Fergusona Finanční krize (ověnčený Oscarem) nebo Margin Call režiséra J. C. Chandora.

Autoři scénáře Sázka na nejistotu Adam McKay a Charles Randolph uchopili téma ještě úplně jinak. V režii prvního z nich se zrodil snímek, který navzdory vážné problematice nabízí zábavnou a chytrou podívanou. Díky originální formě, kterou mu dali. Zápletka je postavena na tom, že několik mužů vsadilo na zmíněný pád hypoték a ještě pár let před tím (kdy mohl stěží někdo tušit, co přijde) podniklo šikovné obchodní transakce, na nichž posléze vydělali jmění. Sázka na nejistotu, která vyšla.

Originální titul The Big Short odkazuje k jednomu z nástrojů, který jim k tomu posloužil (tzv. shortování čili prodej nakrátko – kdy stručně řečeno prodáváte něco, co v dané chvíli nemáte, ale doufáte, že to později nakoupíte levněji). A jakkoli by se mohlo zdát, že příběh z bankovního prostředí nemůže bavit, vězte, že tady se navzdory dvouhodinové stopáži nudit nebudete. Tvůrci prošpikovali děj zábavnými „vysvětlivkami", kdy různé odborné termíny a finanční praktiky demonstrují na příkladech z jiných prostředí (obzvláště půvabná je paralela se nepříliš čerstvým halibutem v restaurační kuchyni) nebo v reklamních „okéncích" (kde ve vaně se sklenkou šampaňského v ruce názorně ilustruje díky lehkomyslnosti bank snadno dosažený luxus Margot Robbieová, kterou si v této souvislosti nelze nespojit s její rolí v tematicky obdobně laděném filmu Vlk z Wall Street). Do toho občas některá z postav „vypadne" z příběhu a z plátna sděluje přímo divákovi své pocity a vývoj situace.

Zdroj: Youtube

Adam McKay zkrátka připravil se svým týmem publiku mimořádnou podívanou. Chytrou, zasvěcenou (k hlavním postavám inspirovali tvůrce reální lidé, excentrickému bankéři Michaelovi Burrymu, jehož hraje výtečně Christian Bale, ponechali dokonce skutečné jméno) a vtipnou. Pravda, v té dějové smršti, v níž je třeba sledovat každý záběr a neminout jediný dialog a slovní přestřelku, nesmíte ani na chvíli polevit v pozornosti. Tak ostré tempo střihu režisér zvolil. Stejně jako je hektický a nepředvídatelný svět financí, takový je i jeho film. Na rozdíl od bankovnictví tu má ovšem všechno své místo a správně zvolené spoluhráče. Bezchybná je herecká sestava: počínaje Christianem Balem a Stevem Carellem a konče Ryanem Goslingem a Bradem Pittem, který dostal roli klíčového muže „v pozadí". Výtečná je kamera Barryho Ackroyda i dynamická hudba Nicholase Britella, jež se skvěle přizpůsobily rychlému způsobu vyprávění.

Přestože fakta, která tvůrci o zákeřném světě finančních predátorů sdělují a která nás obyčejné smrtelníky nabádají, že je dobré mít se před ním zatraceně na pozoru, tuhle zábavu si při troše velkorysosti a nadhledu užijete. Nemluvě o tom, že není špatné poučit se… Tak jako jeden z hlavních hrdinů, jehož reálný předobraz se pod dojmem nedozírných následků tohoto kolapsu rozhodl napříště vsadit na úplně jiný produkt: na vodu.