Mimořádný seriál se v době svého lednového uvedení dočkal velké vlny kritiky především kvůli historickým nepřesnostem. Při zpětném pohledu se však ukazují zásadní kvality: mimořádné herecké výkony a psychologicky komplexní pohled na složitou dobu. Z české tvorby nás zaujal také netradiční Svět pod hlavou, ze záplavy zahraničních děl na pokračování jsme vybrali nejnovější řadu moderního Sherlocka.

TOP SERIÁLY PODLE KULTURNÍ REDAKCE DENÍKU

Bohéma (ČR, Česká televize)
Šestidílný seriál Bohéma měl na obrazovkách premiéru 15. ledna a okamžitě se kolem něj strhla vlna bouřlivých reakcí. Diváci (a také část odborné veřejnosti) mylně zaměnili televizní seriál podle skutečných událostí za dokument a vytýkali Bohémě časté “historické nepřesnosti”. Tvůrčímu tandemu Terezy Brdečkové a Roberta Sedláčka se přitom povedlo něco, v čem historické dokumenty často selhávají: Bohéma zprostředkovala psychologickou tíhu protektorátu současnému divákovi.

Zdroj: Youtube

Bohéma představila známé postavy a často i známé situace, ale zasadila je do komplexního kontextu. Rozhodnutí jednotlivých celebrit, které máme tendenci dnes hodnotit silným přijetím či naopak zavržením, se tak dostala do nového světla. Silné odsudky již nejsou tak snadné a divák je konfrontován s vlastním svědomím a hrdinstvím. Zcela adekvátně kruté a sžíravé pak je zachycení konce nacismu a nastupující lidové spravedlnosti, která je za každé situace vždy stejně špatná jako jakákoli diktatura.

z filmu Dezertér (trilogie Zahradnictví)
Drama i humor: V září se do kin chystá Dezertér s Jiřím Macháčkem

Jak je u děl Roberta Sedláčka obvyklé, také u Bohémy najdeme fascinující a překvapivé herecké výkony. Platí to pro všechny zúčastněné herce, kteří se museli často popasovat s tím, že prvorepublikové hvězdy každý zná. Nezapomenutelní jsou především Saša Rašilov v roli elegána Oldřicha Nového a Vladimír Javorský jako Vlasta Burian.

Svět pod hlavou (ČR, Česká televize)
V mnoha směrech revoluční seriál, který v divákovi vyvolává spoustu otázek a zdaleka ne na všechny dá odpovědi. Svět pod hlavou vychází z britského seriálu Life on Mars, jehož hrdina se po nehodě dostává o několik desetiletí zpět. Česká verze je okořeněná tím, že se hrdina propadá do zcela jiného politického režimu, s čímž si tvůrci skvěle pohrávají. A to nejen humorně, ale také v zachycení velkých dramat jednotlivých aktérů.

Zdroj: Youtube

Výsledkem je velmi moderně působící retro, které na socialistickou realitu pohlíží příjemně svrchu. Navíc diváka drží v nejistotě, co přesně vlastně sleduje - je to koma hlavního hrdiny? Nebo se skutečně nějakým zázrakem propadl do roku 1982, kdy se narodil? To vše doplněné spoustou mimořádných hereckých výkonů v čele s tradičně skvělým Ivanem Trojanem v další z jeho nezapomenutelných rolí.

Sherlock Holmes (Velká Británie, BBC)
Sherlock Holmes a jeho věrný společník doktor Watson v podání Benedicta Cumberbatche a Martina Freemana se zkraje roku vrátili ve třech zbrusu nových epizodách čtvrté řady britského kultovního seriálu, který vychází z klasických předloh Sira Aurthura Conana Doyla. Pokaždé jde o očekávanou událost, kterou vyhlížejí miliony fanoušků po celém světě. V tomto případě se, pravda, Sherlock odklonil od původní předlohy, svižně a moderně líčenou detektivku nahradil psychothriller, podpořený i vizuálními efekty zrcadlícími chaos v Sherlockově hlavě, ale výsledek stál i tak opět za vidění.

Frank Underwood.
Videopůjčovna Netflix je u nás rok a půl. Z českých filmů má jen Lídu Baarovou

Pěstírna (ČR, Stream.cz)
Temná internetová série, v níž režisér Andy Fehu rozehrává v kulisách nelegální pěstírny marihuany zápas nerovné skupinky s fóbiemi, osobními zájmy i zhoubným „skleníkem“. Zručným zacházením s atmosférou izolace a narůstající nervozitou jednotlivých aktérů naplňuje zdařile žánr thrilleru.

Dům z karet (House of Cards, USA, Netflix)
Americký politický seriál (adaptace stejnojmenné minisérie BBC) na motivy románu Michaela Dobbse. V příběhu bezskrupulozního politika Underwooda a jeho manželky odkrývají tvůrci zákulisí nelítostných praktik, posedlosti mocí a mediální manipulace. Zdobí jej výkon Kevina Spaceyho v hlavní roli.   

Zdroj: Youtube

Modrá krev (ČR, Česká televize)
Kolowraty, Czerniny, Schwarzenbergy, Sternbergy, Lobkowicze, Nostitze, Colloredy a Kinské si v dokumentárním cyklu Modrá krev (ČT) vzala do hledáčku režisérka (a zároveň autorka námětu) Alena Činčerová. Co ji k tomu vedlo? Fakt, že toho o české šlechtě – na rozdíl od té britské, která budí zájem vším, co se kolem ní vrtne – moc nevíme. Činčerová cyklem splatila pocit dluhu, který cítila. Upozornila v něm na příkoří našich aristokratů, která museli snášet během totality, a postavila je do rozporu s tvrzením – ‚vždyť jsou to cizáci‘. Vskutku zajímavá polemika.

Legendy kriminalistiky (ČR, Česká televize)
ČT objevuje moderní seriálové trendy. Jedním z nich je formát dokumentární kriminálky, který letos nabídl cyklus Legendy kriminalistiky. Půlhodinové epizody vyprávěly polistopadové kauzy velmi dramatickou formou.

Režisér Václav Kadrnka.
Karlovarský festival: Vítěz šokoval. Britové děkovali studentům

Sedmilhářky (USA, HBO)
Temné komediální drama, v němž několik předních hollywoodských hvězd podává mimořádné herecké výkony, se odehrává v kalifornském městečku Monterey a začíná podezřelou vraždou na benefiční akci základní školy. V průběhu sedmi napínavých, černě humorných epizod vychází najevo, jaké tajemství každá z žen skrývá, a postupně se dostáváme až k oné osudné noci.

Děj příběhu je prokládaný scénami z výslechové místnosti, v níž ostatní rodiče a školní zaměstnanci vypráví zákulisní drby o spojenectvích a rivalitách mezi místními obyvateli, především pak o Madeline a její úhlavní nepřítelkyni, vlivné a úspěšné pracující matce Renatě Kleinové (Laura Dern). Minisérie Sedmilhářky je adaptací stejnojmenné knižní předlohy australské spisovatelky Liane Moriartyové, která obsadila první místo prestižního žebříčku bestsellerů New York Times.