"Spoustu filmů, ve kterých jsem hrála, už nemám v paměti. Ten první jsem točila koncem 70. let, když jsem byla ještě na škole. Na konkurzu mi tehdy řekli, že hledají vnadnou blondýnu s velkým poprsím. Tou jsem tedy nebyla, ovšem po třech měsících mě opět oslovili s tím, že přeci jen chtějí někoho, kdo umí hrát," řekla charismatická herečka na dnešním setkání s novináři.

S českým filmem spojila své jméno účinkováním ve filmu Klauni Viktora Tauše. Za roli filmové manželky Jiřího Lábuse byla nominována na Českého lva. Na Febiofestu uvádí kromě starších filmů také česko-finsko-norskou romantickou komedii zasazenou do prostředí mezinárodního festivalu mládeže a studenstva v Helsinkách roku 1962 Láska, soudruhu!, ve které ztvárnila hlavní ženskou roli. V českých kinech se objeví 24. dubna, vedle ní si v ní zahráli například Miroslav Etzler, Kryštof Hádek a Jan Budař.

Pokerový obličej

Na tiskové konferenci Outinenová marně hledala styčné body mezi finským a českým humorem. "Humor je asi vůbec to nejtěžší, často je nepřeložitelný. Ten univerzální je ovšem nejtěžší," řekla herečka, která své role v Kaurismäkiho filmech ztvárňuje s pokerovým obličejem.

"To je jeho styl, na kterém on trvá a preferuje. Potom ho po mně požadují i další filmaři. Snažím se vždy o minimální výraz, kdy své city ponechávám uvnitř," dodala herečka, která "přehrává" spíše ve svém osobním životě. Na začátku své kariéry byla deset let členkou avantgardního divadla v Helsinkách, nyní je profesorkou tamní divadelní akademie.

"Divadlo mi moc chybí, stále čekám na nějakou roli. Miluji jeviště, na kterém jsem poprvé stála už jako dvanáctiletá," dodala s tím, že o pražské inscenaci Muže bez minulosti v Dejvickém divadle slyšela a ráda by ji zhlédla. "U nás není zvykem, že by se Kaurismäkiho filmy převáděly na divadelní scénu," podotkla.