„Celý život se řídím heslem přijmout, poděkovat a zvládnout. A těm nahoře do toho nekecat, protože oni vědí, co dělají. Snad se mi to dařilo. Teď jsem šťastná,“ říkala. Dnes v 88 letech odešla do filmového nebe.

Rodačka ze slovenských Veľkých Dravců získala první jevištní zkušenosti jako šestnáctiletá v Českém Těšíně. Absolvovala brněnskou JAMU, hrála v českých a slovenských divadlech, až ji v roce 1958 pro Divadlo ABC angažoval Jan Werich.

Herečka Květa Fialová.
Do filmového nebe odešla Květa Fialová, Tornádo Lou z Limonádového Joe

„Shodou okolností se mi o pánech Werichovi a Voskovcovi zdálo, že jsou to moji dobří kamarádi. Přitom jsem Wericha v té době ještě neznala. S manželem Pavlem Hášou jsme chvíli na to šli do ABC na představení. O pauze jsem pana Wericha vyhledala a zeptala se ho, jestli nepotřebuje herečku. On na mě koukal, o tom snu jsem mu samozřejmě neříkala, a odpověděl mi: tak přijďte zítra. Prostě mě zametl jako mšici,“ vyprávěla před časem Deníku.

Zdroj: Youtube

Květa Fialová v mnoha inscenacích, hrách a filmech osvědčila velký komediální talent

„Druhý den jsem se pak na jevišti ABC setkala se spolužákem Lubošem Kostelkou. Werich na mě ukázal a zavelel – udělejte dědečka! Luboš měl udělat babičku. No, něco příšerného jsem mu předvedla. A on pronesl nejkrásnější větu, jakou jsem kdy slyšela – vás už tady potřebuju dávno.“

Harold a Maude

Na jevištích MDP (pod něž spadá ABC i Rokoko) odehrála desítky různorodých rolí, k jejím úspěšným inscenacím patřily například Jezinky bezinky nebo Harold a Maude - za roli svérázné hraběnky Maude ze hry Colina Higginse získala v roce 2010 cenu Thálie. Zamilovala se prý do ní před mnoha lety, když ji ještě ztvárňovala její oblíbená herečka Marie Rosůlková (Harolda hrál tehdy po jejím boku Viktor Preiss).

„Od Márynky jsem tu roli dostala a cítím se jako v ráji,“ sdělila po převzetí Thálie herečka, jež ve zmíněné inscenaci účinkovala už potřetí. V roce 1995 jí byl v divadle ABC partnerem Filip Blažek, o sedm let později v Mladé Boleslavi Petr Mikeska a naposled Josef Kubáník ze Slováckého divadla v Uherském Hradišti, který byl v posledních, skoro deseti letech jejím velkým osobním přítelem.

Herec Jan Tříska
Jan Tříska, fascinující chlap plný sil a morální kondice

„Seznámili jsme se v září roku 2008 díky představení Adéla ještě nevečeřela, které jsme ve Slováckém divadle připravili a na které jsem paní Květu pozval. Od té doby jsme byli v každodenním kontaktu,“ říká Kubáník, který herečku, jež bojovala s následky srdeční mrtvice i s Alzheimerovou chorobou, naposled viděl před deseti dny. „Chodil jsem za ní pokaždé, když jsem měl práci v Praze. Bude mi moc chybět. Byla to velká bojovnice, osobnost s velkou energií, která se na život dívala z nadhledu – říkala, že věci jsou, tak jak jsou. I ona samozřejmě prožívala těžké chvilky, ale v takových okamžicích se usebrala a starosti si řešila v sobě. Líbla se mi ta její hravost,“ sděluje Kubáník.

První dáma českého filmu a divadla

Zaujala ho i její pověstná mladická krása, ale jak říká, ona sama jí nikdy nezneužívala, neměla pocit, že by měla zjevu přikládat zvláštní důraz. „Nelíčila se, maximálně použila rtěnku a linky. V životě měla jiné priority. A neměla ráda pohřby. Když nemusela, tak nešla. Vždycky říkala, že ten vlastní chce mít bez obřadu. Ptal jsem se jí, co ale říct lidem, kteří se budou ptát? Vzkaž jim, prohlásila, ať si zapálí svíčku a dají si šampaňské!“

Jako na první dámu českého divadla a filmu, významnou hereckou osobnost poválečné generace vzpomíná na Květu Fialovou Petr Svojtka – umělecký šéf MDP a režisér jí věnované benefice Fialové Květy štěstí.

„Byla obdarovaná úžasným humorem a svébytným pohledem na svět, ovlivněný budhismem. Měla velký vztah s Dalajlámovi, s nímž se osobně setkala. Obdivoval jsem i její pracovitost a schopnost dávat naději seniorům. Objížděla všechny možné domovy důchodců, kolikrát hned po odehraném představení cestovala třeba až na východní Slovensko, rozdávala lidem optimismus. Tahle její činnost zůstala nedoceněná,“ prohlásil Svojtka.

Sama herečka se jednou o této své „osvětě“ svěřila i Deníkům: „Seniorům říkám, že máme dvě možnosti – buď být mrtvý, nebo starý. Stačí si vybrat. A když už jsme staří, tak bychom si měli užívat každého okamžiku – každá minuta navíc je krásný bonus!“

Jan Tříska.
Po pádu z Karlova mostu zemřel herec Jan Tříska. Policie sebevraždu vyloučila