Když krátce po čtyřicítce zjistil, že jeho kouzelnické umění se nemůže měřit s popularitou čerstvě zrozené kinematografie, nezaváhal, a začal svá představení doplňovat „oživlými fotografiemi".

S putovním kinem s roztodivným programem nejprve cestoval po Čechách i Moravě a v roce 1905 otevřel biograf v zahradní restauraci na Klamovce v pražských Košířích. O dva roky později otevřel v novém secesním domě na místě bývalého hostince U modré štiky v Karlově ulici Ponrepův biograf.

V Praze brzy vzniklo mnoho dalších kin 

V pokladně sedávala jeho manželka Karlička a pan Ponrepo diváky osobně vítal. Pro případ, že by se nemohl dostavit, nechal se nafilmovat a kratičký snímek, na kterém seriózní zralý muž s velikými kníry přichází a ukloní se, tak zachoval jeho podobu dodnes.

V Praze brzy vzniklo mnoho dalších kin, větších a komfortnějších. Pro jedinečnou atmosféru si však Ponrepův biograf diváky udržel i po skončení první světové války a o celé čtvrtstoletí přežil také smrt svého zakladatele. Ponrepovo jméno je milovníkům filmu známé dodnes a nese jej i současné komorní kino v Bartolomějské ulici. A také planetka 7332, objevená hvězdárnou na Kleti v roce 1986.

Čtěte také: V Praze začíná výstava, která odhalí tajemství kinematografie