BOJ O LEDŇÁČKY

Finále je tradiční rekapitulační přehlídkou české a slovenské kinematografie za uplynulý rok. O festivalové ceny Zlatý ledňáček tak nesoutěží nové snímky (tedy ani nový Hřebejk), ale filmy uvedené v uplynulých 12 měsících. Loni tu zvítězil Rodinný film režiséra Olma Omerzu. Letos na to může navázat jeden z celkem 12 filmů hraných či animovaných. Stejný počet snímků usiluje o ledňáčka také v soutěži dokumentů.

První díl dosud největšího filmového projektu dvojce Petr Jarchovský a Jan Hřebejk, trilogie Zahradnictví, bude mít předpremiéru dnes večer v plzeňské Měšťanské besedě na slavnostním zahájení 30. ročníku festivalu Finále Plzeň. Diváci ve snímku Zahradnict
Finále: Plzeň je na týden hlavním městem filmu

TELEVIZNÍ SOUTĚŽ

V posledních letech v Plzni kromě hraných, animovaných a dokumentárních snímků soutěží také televizní díla. V Plzni se tak poprvé ukázaly později úspěšné seriály jako České století, Čtvrtá hvězda nebo Cirkus Bukowsky.

Letos je soutěž nabitá slavnými jmény. O ledňáčka v kategorii Cyklická TV tvorba se utká mimo jiné Pustina, Rapl, Kosmo nebo Vyšehrad.

Svědci Jehovovi
Rusko zakázalo Svědky Jehovovi