Sám říká, že je tady na místě okřídlené rčení „šaty dělají člověka“. „V naší profesi platí, že kostým dopomůže vytvořit postavu, to znamená, že mi oblek velmi pomohl. I když nosit ho v letních vedrech třeba třináct hodin denně není nic příjemného,“ naráží Dlouhý na svízele při natáčení.

Barry Seal
Konkurenti Jamese Bonda rozšiřují řady

Veterán Jaguára

Jeho důležitým doplňkem je v seriálu i nádherný veterán Jaguára. „Je to vlastně taky jakýsi zákon, že když máte v roli auto, většinou vám přivezou takové, co není z poloviny v provozu, protože se jej produkce snaží pronajmout co nejlevněji. Nebyl to sice náš případ, ale pro změnu šlo o veterána, takže po technické stránce to bylo těžké spousta věcí nefunguje, navíc musíte myslet na to, kam přesně přijet, vracet blinkr, protože to sám nedělá, nemáte posilovač řízení, občas to chcípá a do toho všeho říkáte texty… Ale když vás pak čeká jen průjezd Prahou a kolemjdoucí na vás mávají, smějí se na vás a dávají palec nahoru, tak to je samozřejmě moc hezký pocit,“ doplňuje herec.

Jinak prý žádnou speciální přípravou projít nemusel, protože kapitán Exner nevlastní zbraň, takže ani jednou nevystřelí. Dokonce nemá ani kancelář. Pracovní věci probírá se svými kolegy v kavárně Mánes nebo ve svém bytě, který je krásně vymyšlený zmiňovaného veterána totiž parkuje přímo v obýváku!

Jan P. Muchow, skladatel
Skladatel filmové hudby Jan P. Muchow: Smutné písničky mi náladu zkazit nemohou

Svůdná doktorka

I když je víceméně solitér, ve vyšetřování mu zdatně sekundují bodrý poručík Beránek a exaktní vědátor Vlček. „Poručíci Beránek a Vlček dělají kapitánu Exnerovi křoví, jsme takové jeho dvě koule,“ říká představitel Beránka, herec David Novotný. A Jan Vondráček, který ztvárnil policistu Vlčka, doplňuje: „Máme to rozdělené, David je lidovější a já to beru přes encyklopedie a příbalové letáky. Vlček je přímo jejich milovník, co může, to prostuduje.“

Důležitou postavou seriálu je i doktorka-zubařka Steinová, jíž propůjčila tvář slovenská herečka Vica Kerekes. „Je svobodomyslná, stojí po boku kapitána Exnera a dává mu velkou volnost. Myslím, že dobře fungují i díky její empatii. Ona vždy dobře vytuší, co zrovna pan kapitán potřebuje. Navzájem se doplňují oba dva se pečlivě starají o svou vizáž a navzájem se přitahují,“ vypráví o své postavě Kerekes (v těch dalších vystupují Arnošt Goldflam jako patolog Arnošt Buble, Zuzana Stivínová, Klára Issová, Viktor Preiss či Oldřich Kaiser).

Režisér Marek Najbrt natáčel v prostoru hradu v Ledči nad Sázavou filmovou pohádku Čertí brko.
OBRAZEM: Hrad v Ledči obsadili filmaři. Natáčejí pohádku Čertí brko

Erbenova předloha

Stvořitelem kapitána Exnera je Václav Erben, který napsal celkem třináct detektivních příběhů s tímto hlavním hrdinou. Z nich byly zfilmo-vány dva (Poklad byzantského kupce z roku 1966 a Smrt talentovaného ševce, 1982), televizního zpracování se dočkal jeden (Bláznova smrt, 1973). Proto bylo ideální použít, jak uvádí televize Prima, Erbenovy literární předlohy jako základ nového detektivního cyklu z českého prostředí.

Autorem tohoto nápadu a současně jeho scenáristou je Jan Drbohlav (např. Rebelové, In nomine patris, Swingtime, Habermannův mlýn). Režie se ujali Vít Karas (Škoda lásky, Micimutr, Běžci, Dokonalý svět) a Ivan Pokorný (Expozitura, Kriminálka Anděl, Vraždy v kruhu, Slíbená princezna).

I díky nim se teď mohou diváci těšit na šest dvoudílných klasických kriminálek s kapitánem Exnerem v hlavní roli. Ta první Osamělý mrtvý muž, který se odehrává v pražské ZOO přijde na řadu už tuto sobotu a neděli. Následovat budou Poslední pád mistra Materny, Denár v dívčí dlani, Znamení lyry, Na dosah ruky a Bláznova smrt.

Zda dojde i na zfilmování těch zbývajících, se teprve uvidí. „Před začátkem natáčení jsem znal jenom jejich někdejší filmové zpracování s Jiřím Kodetem a předtím s Jiřím Valou v roli Exnera,“ doplňuje Michal Dlouhý. „Vzhledem k tomu, že jsme museli děj případů posunout do současnosti, je to trochu z jiného šálku. I když gró hlavní postavy zůstává stejné. Kdybych ji zahrál alespoň z poloviny tak dobře jako pánové herci přede mnou, byl bych spokojen.“

Já, padouch 3
Letní hity? Světu vládne Padouch, Češi vyslyšeli lákání Pirátů z Karibiku