Místní kauzou, která prorostla až do předvolebních komunálních hrátek a jíž využili i politici, je pomník sudetským Němcům, kteří tu byli během odsunu mučeni a poté někteří popraveni. Jeho zrod inicioval před několika lety starosta Mareš, jenž patrně netušil, jaký poprask u místních vzbudí. „Naše rodina mívala jméno Eisner, já si ho nechal změnit. Udělal jsem dobře, protože dneska by se mi s tímhle jménem v obci těžko žilo a pracovalo," konstatuje ve filmu starosta trpce. Snímek zachycuje ostré protesty některých novoborských obyvatel proti pomníku, radniční tanečky kolem něj i politickou polívčičku, kterou si na kauze někteří bryskně přihřáli. Ať je to místní stoupenec Zemanovců se svým psíkem, samotný Miloš Zeman nebo Jana Bobošíková v rámci své kampaně.

Filmaři se jen tiše dívají

Filmařům se podařilo zachytit nálady obou stran i bizarní výjevy na zastupitelstvu, kde se proti věcnosti staví nekonstruktivní vášně. Do polemik nevstupují, jen se tiše dívají. A obrazy mluví za vše. „Nic horšího jsem neviděl, ani za války," říká místní pamětník o mučení Němců na náměstí, zatímco jiní roztahují před radnicí transparenty Stop nacismu. Starosta hledí s cigaretou chmurně z okna pln obav o renomé obce, radikální křídlo drží jednou na radnici vzpurně ticho za poslední oběť borského esesáka, jindy za padesátku francouzských zajatců, Miloš Zeman přijímá s obligátním blahosklonným úsměvem dar, obří skleněný pohár, zemanovec Pavel Danys oprašuje svůj volební plakát… V úryvcích se do filmu prolne i divadelní inscenace ústeckého Činoherního studia na téma odsunu.

Epilog s exstarostou

V epilogu se filmaři vrací k starostovi Marešovi. Je rok po volbách, na radnici sedí jiný a Mareš v ostře žluté vestě stojí ve výkopu kanalizace. „Tady aspoň člověk vidí za svou prací konkrétní dílo," komentuje s nadhledem svůj nový „post". Politický kabaret je dokonán, pomník stále stojí, jen místní odpůrce už vedle něj vidí jiný objekt – namířený prst s výzvou SS NE. Co dodat? Že zbavit se záští je běh na dlouhou trať… Je dobře, že si toho mladí filmaři všímají.