Trojnásobný držitel Českého lva za nejlepší režii (Knoflíkáři, Rok ďábla, Karamazovi) a jednoho Českého lva za nejlepší scénář (Knoflíkáři) se rozhodl pro kontroverzní téma, jakým je stále pro Čechy Mnichov 1938. „Kromě toho, že mne toto téma dlouhodobě zajímá, byl asi prvním impulzem k práci neúspěch Formanovy a Havlovy adaptace Mnichovského přízraku," uvedl Zelenka. „Nevím, jak se dostali daleko s textem, ale nepodařilo se jim film zafinancovat, což mne u těchto dvou jmen překvapilo. Až později jsem pochopil proč. Náš příběh je tedy nejen o Mnichovu, ale i o tom, proč se o tomto tématu nedá točit."

Hrdinou filmu je Sir „P", devadesátiletý papoušek šedý, který kdysi patřil Edouardu Daladierovi a který se na pozvání ředitele Francouzského kulturního institutu ocitne v roce 2008 v Praze jako živá relikvie z dob Mnichovské dohody. Sir „P" po Daladierovi dodnes opakuje některé důležité věty a prohlášení. Papouška unese český novinář Pavel a na základě jeho kontroverzních citací Daladiera rozpoutává mezinárodní politický skandál.

Druhou část snímku tvoří jakýsi fiktivní film o filmu – padesátiminutový hraný dokument ze zákulisí natáčení ukazující české povahové rysy, stereotypy a mýty o národní povaze a historii. „Představte si čtyřicet minut Knoflíkářů, padesát minut Roku ďábla a před tím vším tři minuty archivních záběrů a máte to," podotkl Zelenka.

V hlavních rolích filmu se představí Martin Myšička jako novinář Pavel, Václav Kopta jako šéfredaktor a Pavlův nadřízený, Marek Taclík jako jeho kolega novinář Jakub a Jana Plodková jako tlumočnice.

Film vzniká v produkci Davida Ondříčka a společnosti Lucky Man Films, koproducentem je Česká televize. Jde o první spolupráci dvou úspěšných filmařů od jejich diváckého hitu Samotáři z roku 2000, který natočil režisér Ondříček podle Zelenkova scénáře. Samotáři se stali druhým českým divácky nejnavštěvovanějším filmem roku 2000 za Troškovou Princeznou ze mlýna II, vidělo je téměř půl milionu diváků.