Režisérka se o ceně dozvěděla v neděli večer, když uváděla v pražském kině Lucerna svůj celovečerní dokument Život podle Václava Havla. Film Fair Play vznikl v česko-slovensko-německé koprodukci s rozpočtem 36 milionů korun. Natočila ho společnost Negativ, z jejíž producentské dílny už vzešly dva tituly oceněné Evropskou filmovou cenou - dokument René režisérky Heleny Třeštíkové a pak animovaný celovečerní film Alois Nebel režiséra Tomáš Luňáka.

I Fair Play byl českými tvůrci navržen na toto evropské ocenění, do užšího výběru se ale nedostal. Už v září ho však vyslala Česká filmová a televizní akademie, aby se ucházel o prestižního Oscara - nominace budou vyhlášeny 15. ledna.

Příběh popisuje osudy sprinterky, která se v normalizačním Československu 80. let dostane do státem řízeného dopingového programu. Hlavní role ztvárnily Judit Bárdosová a Aňa Geislerová, v roli trenéra se objevil Roman Luknár.

"Jeho příprava a natáčení byly spíše během na dlouhou trať. Od chvíle, kdy jsem si přečetla novinový článek o státem organizovaném dopingu v československém komunistickém sportu, a natáčením uběhly čtyři roky. Napsala jsem 19 verzí scénáře a producenti hledali finance," řekla Sedláčková. Z hlavní ceny ve Francii má velkou radost. Je především šťastná za všechny, kteří na tomto projektu spolupracovali.