Posouváme se v ní o osm let, do roku 1928 Jaroslav Valenta (Jiří Vyorálek) opouští vězení a pokouší se vrátit do rodinné firmy. Tam o něj ale nikdo nestojí, spíše by rádi, aby odešel na venkov hospodařit s otcem Aloisem (Jan Vlasák). „Freddy (nejmladší ze tří bratrů v podání Roberta Urbana) Jaroslava vítá bezelstně a nadšeně, ale Vladimír (Ján Koleník) si zachovává ostražitost. Dobře ví, proč,“ komentuje svou roli Jiří Vyorálek. Vedle už zmíněných se do hry vracejí i další známé postavy Magdaléna Škvorová (Veronika Arichteva), Klára Valentová-Léb- lová (Markéta Častvaj Plánková) či Martin Klouda (Pavel Batěk).

Eliška a Irena
Zároveň ale přicházejí i nové herecké tváře v popředí s Brigitou Cmuntovou a Annou Fialovou, které ztvárňují už dospělé dcery Jaroslava a Kláry Valentových Elišku a Irenu. Zatímco prvně zmíněnou stále provázejí vize, v tomto případě předvídající budoucnost, pilně studuje medicínu a je spokojená v manželství, druhá je dobrodružnější povahy její vášní jsou auta a automobilové závody. Je tedy nasnadě, že její život je plný nebezpečí, ale i milostných vztahů.

V Praze se bude konat výstava děl Zahy Hadidové.
Galerie ukazuje práce studia Zahy Hadidové, i tu pro Prahu

„Téma rozmachu automobilismu a začínající ženské emancipace mají v seriálu velký prostor. Typickým příkladem v tomto směru je i postava Magdalény, která ve druhé sérii bude muset řešit otázku, kterou řeší i mnoho dnešních žen musí si zvolit mezi vztahem a kariérou,“ říká kreativní producent Jan Maxa. Stejně tak budou důležitými motivy i oslavy desátého výročí existence Republiky nebo postavení legionářů v poválečné ekonomice a společenském životě. „Práce na rodinné sáze je z producentského hlediska zlatým hřebem,“ doplnil Maxa.

Více "dramatična"
Podle režiséra Bisera A. Arichteva je nová řada oproti té první, více romantické, daleko dramatičtější, industriálnější, rychleji vyprávěná a temnější. „Diváci pocitově zaznamenají, že obraz je jakoby zaprášený,“ sděluje Arichtev, který už začíná se svým týmem pracovat na třetí sérii První republiky.

Natáčení dobové podívané odpovídal i výběr lokací, v nichž se filmaři pohybovali. Podívali se například do Kutné Hory, do zámků ve Zruči nad Sázavou, ve Veltrusech nebo do Ploskovic. Celkově se v seriálu objevuje, včetně epizodních rolí, na osmdesát herců, počet komparzistů vyšplhal k číslu 430 (nejvíce jich bylo v jeden moment v Chuchli při natáčení závodů).

z filmu To
Noční můra jménem To

Historických kostýmů se prostřídalo 1570 (z toho dvě stovky byly šité speciálně pro tuto sérii), aut dvacet (Škoda Praga, Walter, Tatra, Wikov, Zetka, Ford, Laurin a Klement, Ford, Buick či Austrofiat) a dvě motorky (Ariel, Royal Enfield). Vůbec nejdražším autem v seriálu je závodní vůz Imperie, jehož jsou na světě pouze tři kusy.

První republika
Televize: ČT 1, dnes, 20.00
Nové tváře: Brigita Cmuntová (Eliška), Anna Fialová (Irena), Kristýna Boková (guvernantka Marie Průchová), Vladimír Polívka (poručík Jan Andrle), Stanislav Majer (obchodník Hans von Lippi), Bořek Joura (Vojta Toufar).