Už jen den a otevřou se brány dalšího filmového svátku u nás – Letní filmová škola. Její 38. ročník začíná zítra v Uherském Hradišti a na mušku si letos krom jiného bere maďarský film a Carlose Sauru.

Španělský filmový mág totiž převezme na sobotním večeru Výroční cenu AČFK a uvede svůj snímek z roku 1988 El Dorado.Intimnější stránku jeho tvorby připomenou filmy Peppermint frappé, Doup a Zavázané oči, připravena je i debata s režisérem v rámci masterclass. Z Maďarů dostane přednost režisér István Szabó, filmař, který letos zavítal i na karlovarský festival a uvedl tu snímek s Helen Mirrenovou Za zavřenými dveřmi. Kromě této jeho novinky nabídne sekce Fokus i drama Mefisto, za které dostal jako jediný maďarský režisér Oskara, a dále filmy Plukovník Redl, Schůzka s Venuší, Milá Emo, drahá Bětko, Sluneční jas a Na miskách vah. Vlastní retrospektivy se dočká i bravurní malíř filmové atmosféry Bence Fliegauf.

Ke slovu se na LFŠ dostane i historie. Sekce Heydrichiáda (nejen) v českém filmu, přinese Sequensův Atentát, Romeo, Julie a tma, Vyšší princip  a Strachovu Operaci Silver A. Diváci si také připomenou, že ne všechno na dané téma zaslouží obdiv (třeba agitka o odbojáři Janu Zikovi Klíč nebo Vávrovo Sokolovo). Ostatně, i propagandistická Tichá ves (1943) z dílny Humphreyho Jenningse budí smíšené emoce. Autor ji natočil pár dnů po tragédii v Lidicích a cíleně zasadil do velšské minivesničky - aby si jeho krajané uvědomili, že se jich náckovská hrozba také týká.

Už během prvního dne LFŠ odstartuje patnáctihodinový maratón dokumentární lahůdky Marka Cousinse Příběh filmu: Odysea, s níž byl irský filmař i v Karlových Varech. Lahůdkou bude retrospektiva Davida Leana, půlnoční kolekce černošských béčkových opusů či grotesky Harolda Lloyda. Přehlídka, která potrvá do 28. července, nabídne i řadu doprovodných programů.