51. ročník MFFKV

Letos vstupuje do 51. ročníku a nabídne o dvacet snímků a jednu sekci (Fórum nezávislých) méně než loni. Zato přibudou opakované projekce, takže zájemci mají větší šanci se na „svůj" film dostat. „Chtěli jsme myslet nejen na ty, kteří jsou na festivalu celý čas, ale i na diváky, kteří sem přijedou na jeden či pár dnů. Abychom jim vyšli vstříc v tom, že uvidí filmy, které si vybrali, zvýšili jsme počet opakovaných projekcí," říká umělecký ředitel festivalu Karel Och. Většina filmů se bude promítat třikrát až čtyřikrát. Diváckým bonusem je také možnost vidět zahajovací i finální film souběžně s VIP hosty, projekce budou v Národním domě.

Z loňského ročníku organizátoři ponechali i otevřené zahájení před Thermalem pro všechny. „Máme pocit, že to více přibližuje festival divákům, tedy těm, pro které ho děláme. Když to půjde, mohla by z toho být hezká tradice," vysvětluje výkonný ředitel Kryštof Mucha. Dnešní večer zpestří po projekci v Thermalu koncert slavných filmových melodií, které – jako loni kapela Lucie – zahraje pod širákem Český národní Symfonický orchestr, jenž nahrál Morriconeho oscarovou hudbu k Tarantinově filmu Osm hrozných.

Atentát po britsku

Slavnostní večer odstartuje projekce Anthropoidu, britsko-česko-francouzského dramatu na motivy událostí kolem atentátu na Heydricha, které britský režisér Sean Ellis natáčel loni v našich lokacích. Světovou premiéru navštíví početná delegace, kterou mohou fanoušci pozdravit už na červeném koberci: kromě režiséra herci Jamie Dornan, Toby Jones, Aňa Geislerová, Alena Mihulová a Václav Neužil a producent za českou stranu David Ondříček.

Hosty slavnostního večera budou i americký herec Willem Defoe a scenárista Charlie Kaufman. První z nich převezme při zahájení Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Defoe, který na sebe upozornil ve válečném filmu Četa, nepatří k hvězdám, jež se objevují v bulváru a soukromí si střeží. Ve Varech uvede dva své filmy: životopisný snímek Pasolini a starší Poslední pokušení Krista. Zúčastní se také živě natáčeného pořadu Na plovárně s Markem Ebenem. Kaufman uvede 7. července ve 22.30 v Thermalu svůj poslední film, který se už představil na Febiofestu a Anifilmu – Anomalisa. Na zakončení festivalu o dva dny později dostane z rukou Jiřího Bartošky Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.

„Leon" Jean Reno

Miláčkem publika ovšem bude s největší pravděpodobností francouzský herec Jean Reno, který přijíždí 4. července, odskočí si z pražského natáčení nového filmu. Tentýž večer dostane před projekcí staršího Bessonova filmu Leon Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Ještě před tím by mělo proběhnout živé natáčení pořadu Na plovárně s Markem Ebenem za účasti publika. Ve Varech se Reno zdrží dva dny. „Festival má už velmi solidní portfolio hvězd, které ve Varech byly a které sem přijíždějí. Máme se čím pochlubit a na co odkázat. Hodně zahraničních agentů zastupuje více herců, takže přijede s jedním a řekne: je to tu báječné, přivezu vám ještě toho nebo tuhle… Atmosféra festivalu krátka funguje," soudí Jiří Bartoška, který bude letos sám hvězdou - uvede totiž s delegací režiséra Radka Bajgara film Teorie tygra, kde hraje muže hledajícího ke stáru zapomenutou životní jiskru.

Z dalších hostů přivítáme třeba amerického herce Michaela Shannona (známého mj. ze série Mafie v Atlantic City) nebo producenta Teda Hopea, jenž přijede už potřetí – tentokrát jako hlavní producent Amazon Studios. Společnost vyvíjí novou strategií natáčení a distribuci filmů na video-on-demand bázi (diváci si mohou filmy vybírat i stahovat přímo z webového rozhraní Amazonu). Almodovarův křehký snímek Julieta, který soutěžil v Cannes a který režisér označil za „návrat do ženského vesmíru", osobně uvedou jeho herečky Adriana Ugarte a Emma Suárez.

České barvy hájí Učitelka a Vlk z Královských Vinohrad

O Křišťálový glóbus zabojují v hlavní soutěži dva české filmy - Učitelka Jana Hřebejka a Vlk z Královských Vinohrad, jehož režisér Jan Němec se už své autobiograficky laděné novinky na plátně nedožil. Soupeře budou mít mimo jiné ve španělské Nové kůži, německém Prvotním štěstí, kanadském Pořád spolu či tureckých Otcových křídlech. Častým námětem filmů jsou rodinné vztahy a pocit osamělosti, některé však zajímavě tematicky vybočují – třeba Zpovědi Itala Roberta Andó, detektivně laděný příběh o zasedání ministrů financí G8.

Na festivalu se letos představí i dva rekordmani: osmihodinový filipínský snímek Ukolébavka pro bolestné tajemství režiséra Lava Diaze a minutový nizozemský film Johannese Langkampa Padající rámy. Slavnostní zakončení obstará příští sobotu novinka Woodyho Allena Café Society.
BOX

Filmové tipy Deníku:

Anthropoid – 1. 7. 20.00 (Kongr.sál)
Animovaný život – 2. 7. 22.30 (sál B)
Julietta – 3. 7. 14.00 (Velký sál)
Nová kůže – 4. 7. 17.00 (Velký sál)
Laura – 6. 7. 21.30 (KV divadlo)
Aquarius – 7. 7. 14.00 (sál B)
Věž – 8. 7. 17.00 (Drahomíra)