Tak trochu lze zmíněný vzkaz (vysílaný ženou s "věšteckým" polenem) vztáhout i na letošní filmový festival na riviéře. Mizí výhradně filmový program, stále více do něj prosakují i projekty a společnosti televizní. S nástupem velkých streamových produkcí to asi ani nemůže být jinak. Šéf obsahů ze společnosti Netflix Ted Sarandos sice zkraje týdne potvrdil, že na dalších ročnících Cannes se filmy jeho společnosti mohou (na rozdíl od letošních snímků Okja a Meyerowitzovy příběhy) promítat už jen mimo soutěž, stoupající trend těchto projektů lze ovšem stěží zastavit. Jak tvrdí Sarandos, je francouzské Cannes jediným festivalovým místem, kde jsou vůči jejich filmům takto striktní. Francouzi se svou nejstarší filmovou tradicí zatím zkrátka stále přejí kinům.

Cannes
Věčné dítě v nás: Cannes oslavilo 70tileté manželství

V rámci 70. výročí nicméně dali festivaloví organizátoři prostor i televizním legendám a kvalitním sériím. Divákům a novinářům pustili jako bonus dva nové díly třetí řady Twin Peaks, který měl světovou premiéru na obrazovkách HBO už z neděle na pondělí. Kratičký sestřih upomínající původní seriál přivítali novináři na projekci v Cannes potleskem, poté se představily první dvě části signalizující, že zdánlivě klidné městečko po 25 letech od předchozí série ještě vice potemnělo. A že divák bude hledat odpovědi nejen na otázku, "kdo zabil Lauru Palmerovou".

Záhad a motivů naznačuje osmnáctidílný seriál požehnaně, ať je to zneklidňující skleněný box s ukrytým zlem, vražda Ruth Davenportové či nové tajuplné angažmá agenta Coopera, jehož jsme na konci první série opustili lapeného v Černém vigvamu Červeného pokoje a který se chová přinejmenším podivně… Mark Frost a David Lynch chystali seriál několik let, z původní řady se vrátilo mnoho herců, včetně Kylea MacLachlana jako agenta FBI Dalea Coopera.

Zdroj: Youtube

A protože někteří herci mezitím zemřeli (Catherine E. Coulsonová ztělesňující ženu s polenem či Miguel Ferrer v roli cynického patologa Rosenfielda), objevily se naštěstí i nové postavy, jež ztvárnili Laura Dernová, Naomi Wattsová, Jennifer Jason Leighová, Michael Cera nebo Jim Belushi. Na seriálu je znát, že tvůrci mohli díky nové technologii pracovat s lepšími triky a efekty, přibylo brutality a krve, ale – soudě podle prvních dílů - ubylo tajemství a magické nálady. Děj více těká v prostoru i čase, odehrává se v New Yorku, Las Vegas či Jižní Dakotě. Jedno je jisté: Dale Cooper je tentokrát hodně "far away".

Komisařka od jezera

Prostor ve festivalovém programu dostala I nova šestidílná řada krimi seriálu Jane Campionové Stíny nad jezerem, který známe z našich obrazovek. Na dvě projekce australsko-britsko-novozélandské série s podtitulem China Girl (Čínská dívka) stály ve filmovém paláci fronty a diváci se zuřivě dohadovali, jestli jim stačí vidět jen dva díly, nebo zůstanou na všechny. Většina zůstala a udělala dobře.

Zkouška představení Čtyřlístek! v královéhradeckém Klicperově divadle.
Kult Čtyřlístku díky Drábkovi baví i na jevišti

Campionová se spolurežisérem Garthem Davisem dokazují, že pokračování je opět autorsky i filmařsky silné. Už jen úvodní epizoda s čínským párem táhnoucím mezi nočními náhrobky k útesům těžký kufr, který poté svrhnou do moře a který čas od času kamera pod hladinou sleduje, jak se z něj zvolna vynořuje pramen dlouhých černých vlasů vlajících jako řasy v mořských proudech, má své zlověstné kouzlo a napětí.

Vrátila se vynikající Elisabeth Mossová v roli drsné komisařky, jež válčí se svými vnitřními běsy, doplňuje ji mj. Nicole Kidmanová v roli Julie, adoptivní matky jedné z hrdinek, jíž potenciální rodičovské poslání komplikuje fakt, že je lesbička. Dívat se a nechat napínat skvěle rozehraným příběhem je zážitek, který si budou moci dopřát i čeští diváci, Česká televize koupila práva na pokračování už v dubnu.