Pro úplnost dodejme, že kromě legendární dvanáctky chrabrých u kulatého stolu se v pátém dílu najdou i vtipní robůtci, stíhačky, plechoví dinosauři, zlá stvořitelka, vesmírné lodě, jeden britský lord, osiřelá mladičká homeless, Stonehenge, ponorka a draci. Jinými slovy, cituje se tu z tolika filmových příběhů, až oči a uši přecházejí. Od Star Wars přes Jurský park a rytírny až po Vetřelce a Armageddon. Mezi tím vším se v kanonádě dialogů zodpovídá „kardinální otázka": proč že se Transformers vracejí na Zem?

Uma Thurman
Kill Vary? Na festival přijede Uma Thurman

Pokouší se o to starý známý automechanik Cade Yeager v podání Marka Wahlberga ve společnosti spřízněných autobotů, k němuž se posléze přidá zmíněná homeless, rezervovaná oxordská profesorka a tajuplný noblesní historik s tváří Anthynoho Hopkinse. A – jako vždy v americkém filmu - jeden nezbytný černý hrdinův společník. Všichni svorně čelí ohrožení lidstva a pronášejí věty o tom, že je třeba „změnit proud toku lidské historie". Je to tentokrát dosti překombinovaná podívaná a divák se v tom celém mumraji trochu ztrácí.

Zdroj: Youtube

Režisér hračička
Těžko říct, zda to byl autorský záměr, o Michaelu Bayovi je známo, že je velká hračička. Celý ten spektákl působí téměř jako schválnost, jako by si tvůrci udělali ze všech možných bijáků bezbřehou legraci. Druhou variantou je, že si trojice scenáristů (Art Marcum, Matt Holloway a Ken Nolan) sedla, sepsala své oblíbené náměty a pak tahala jako králíky z klobouku. Každý prosadil do filmu to „své" - jednotlivě jsou totiž podepsáni mj. pod filmy Highlander, Černý jestřáb sestřelen a Ironman. Trochu skotské vysočiny, trochu války, navrch vesmír. Dokonce i casting jako by se sem tam řídil odkazem na slavné hvězdy – Laura Haddock v roli upjaté cynické vědkyně, z níž se ve finále s mečem stane hotová Lara Croft, se nápadně podobá Angelině Jolie…

Orange is the New Black
Velká studia přitvrzují v boji proti pirátství

Jednu věc ale režiséru Michaelu Bayovi (a jeho stálému producentovi Stevenu Spielbergovi) nelze upřít. Velkou podívanou natočit umí. Působivé akční scény vytváří dynamickým pohybem kamery a rychlými střihy, střídá prostředí, je pověstný tím, že puntíčkářsky dolaďuje nápady, chodí za týmy speciálních efektů a designu a nutí je, aby byly světelné odlesky, metalické části a další vizuální náležitosti přesně podle jeho představ. Také si s oblibou dopřává silnou hudbu a zvuky všeho druhu, i když si pak citlivější diváci zacpávají v kině uši. Pátí Transformers, promítaní opět v sálech IMAX s brýlemi, to dokazují. Úvodní scéna na vrakovišti, podmořská epizoda či jedna z finálních scén s lodí vynořující se z vln jsou ukázkou briantní filmařiny. Jen je všeho toho hluku a akcí občas trochu moc a humoru málo, nehledě na to, že na akční snímek jsou tihle roboti mimořádně ukecaní.

Pokud vám nevadí, co všechno z filmové historie tentokrát Transformers sešrotovali, pak si je nejspíš náležitě užijete. Pokud neohluchnete, můžete případně někde poblíž zakoupit i stylového robůtka s přepínáním do režimu vozíku pro svůj dětský doprovod. Marketingově je pátý film ošetřen opravdu mimořádně.

Ivan Hlas
Ivan Hlas: Co teď zažívám s triem, je pro mě splněný sen

Fakta o Transformers

K sérii kasovně úspěšných filmů inspirovaly Michaela Baye a producenty populární hračky. Roboti, kteří se dokážou přetransformovat v libovolný dopravní prostředek, se nejprve stali hrdiny akčního animovaného seriálu, knížek a videoher. Michael Bay, známý jako producent a režisér snímků Armageddon, Pearl Harbor a Skála, natočil první hrané Transformers v roce 2007. Ve filmu si kromě mluvících, počítačem vytvořených robotů zahráli i do té doby téměř neznámí Shia LaBeouf a Megan Foxová. Od té doby vzniklo pět filmů včetně aktuálního, jenž vstupuje do kin.