Skupina neprofesionálních filmařů a dokumentaristů už od roku 2012 stačila natočit příběhy hradů Roupov, Přimda, Krasíkov a Skála u Přeštic. Filmový štáb se tedy vrátil na Tachovsko, aby zachytil zajímavé osudy šlechtického hrádku Volfštejn. Lidé mu zkomoleně říkali Volštýn, Volštejn nebo Volfnštejn. Snad podle vlků, kterými se okolní lesy měly hemžit.

Jako velice zajímavou berou dokumentaristé první písemnou zmínku, která sahá do roku 1316, tedy roku, kdy se narodil slavný český král a římský císař Karel IV. „Majitel ´vlčího hradu´ Ctibor byl v této době zavražděn vladyky z nedalekého okolí a za svůj čin se hříšníci mohli vykoupit částkou 600 hřiven stříbra, což bylo 33 600 pražských grošů. Žádná poprava se nekonala, ale viníci museli složit 134 kg stříbra," uvedl Libor Marek s tím, že k natáčení Volfštejna iniciovala Martina Sihelská a především starosta Černošína Miroslav Plincelner. Oba dva se v loňském roce zúčastnili premiéry filmu Švamberk neboli Krasíkov, která se odehrála v kostele Svaté Máří Magdalény. „Myslím, že se jim naše počínání líbilo a tak slovo dalo slovo. Na mém stole vznikl scénář a v nebeských výškách jsme objednali slunečné počasí," dodal Marek.

Stejně jako na Skále i zde ožije postava Jana Žižky z Trocnova. „Hradní pán Vilém jej pozve na křtiny a vznikne zajímavá zápletka. Druhá pověst bude vyprávět o bratrancích Jindřichovi a Robertovi, kterým se zalíbí mladá dívka jménem Johanka. Starší Jindřich si ji vezme za ženu, což nelibě nese Robert. Bohužel Johanka zemře při dobývání a Jindřich raději utíká do Bavorska. Pověst číslo tři nese název Strom spravedlnosti a divákům přiblíží příběh řemeslnického učně, jenž byl odsouzen za vraždu, kterou prý nikdy nespáchal. Tady bych rád doplnil, že skoro stejné pověsti mají v Tachově a také na Krasíkově. Poslední lidové vyprávění se jmenuje Ohniví mužíčkové a snaží se vysvětlit, proč je hradní věž nahoře užší a dole širší," popsal část dokumentu věnujícího se i pověstem.

Kromě moderátorů se dokumentu věnuje i kameraman Martin Horejš. Do natáčení se opět zapojili členové šermdivadla Clatonia z Klatov. „Po loňské spolupráci na Skále jsme si dali sraz na Volfštejně a vznikly velice zajímavé záběry. Nebojím se vyslovit unikátní. Vedoucí Petr Kepka ztvárnil ohnivého mužíčka po svém a místo po věži se klouzal po zadku. V jedné ruce držel láhev s lampovým olejem a ve druhé pochodeň. Při sjíždění plival oheň a náhodní návštěvníci si mysleli, že na hradě v devět hodin večer straší. Díky patří Láďovi, Hynkovi, Danovi, Markovi, Petře a všem, kteří obětovali slunečný víkend a pomohli nám při natáčení. Speciální poděkování patří starostovi Černošína Miroslavu Plincelnerovi, jenž splnil, co slíbil a proto jsme jej angažovali do role hradního pána Jana z Volfštejna. Ve filmu se objeví se svým koněm a musím uznat, že se jedná o jednu z nejlepších scén, kterou jsme za roky natáčení dělali."

Filmaři chystají premiéru v polovině příštího roku. „Předpokládám, že v polovině června bude hotovo a místo je jasné. Černošín. A to hned z několika důvodů. Za prvé Volfštejn je dominantou městečka, za druhé vyhledává jej naše krevní skupina a za třetí jsme zde našli podporu, což je při naší práci to nejdůležitější," dodal autor dokumentů a scénárista Marek.