„Příběh o Dvanácti měsíčcích se do vánočního pohádkového programu naší stanice ZDF výborně hodí. Jde o dobrodružný a magický celovečerní film, který byl v Německu promítán i v kinech a který se vyznačuje krásnými lokacemi, historickou atmosférou, propracovanou kostýmní výpravou i výborným hereckým obsazením.

Dvanáct měsíčků vypráví poetický pohádkový příběh svým typicky českým stylem, jež si v Německu nachází četné publikum," zdůvodňuje výběr hlavního dětského titulu vedoucí tvůrčí skupiny pro děti a mládež ZDF Götz Brandt.

Dvanáct měsíčků tak němečtí diváci uvidí v exponovaném štědrovečerním programu 24. prosince od půl páté odpoledne

„Hrané pohádky a animovaná tvorba patří mezi nejprodávanější pořady, které z Česka putují k zahraničním vysilatelům. Aktuálně o nové pohádky projevila zájem například také hongkongská společnost, která je chce distribuovat do východní Asie a Tichomoří," říká obchodní ředitel České televize Hynek Chudárek a dodává: „Při prohlídce nové tvorby České televize, kterou jsme nedávno uspořádali pro naše zahraniční partnery, se velkému zájmu těšila také pohádka Korunní princ, a dokonce i netradiční Nepovedený čert, příběh natočený ve znakovém jazyce".

Dvanáct měsíčků

Poklid podhorské vesnice naruší v předvečer Vánoc návrat rodáka – mladého muže Karla z ciziny, kde se mu zjevně dařilo. Karel se stane lákavou partií pro všechny dívky na vdávání ve vesnici, a to do té míry, že vezmou jeho chalupu útokem. Vdavkům se ale Karel chce vyhnout, a tak jeho bratra napadne uložit vdavekchtivým dívkám nesplnitelné úkoly. Vdávat se chce i Maruščina rozmazlená sestra Květa a macecha donutí Marušku, aby plnila těžké úkoly namísto Květy. Co si má Maruška počít? Kdo jí pomůže v zimě sehnat fialky, jahody a přivést k životu starou jabloň?

Režie: Karel Janák, Scénář: Jana Janíková, Dramaturg: Martin Novosad, Kamera: Martin Preiss, Zvuk: Marcel Weiss, Střih: Martin Kirov

Hrají: Marie Majkusová, Roman Vojtek, Veronika Žilková, Ivana Korolová, Jan Komínek, Radoslav Brzobohatý, Václav Postránecký, Miroslav Táborský, Pavel Kříž, Ota Jirák, Vladimír Čapka, Kamila Janovičová, Tereza Beranová, Dagmar Křížová a další