Většina snímků se v tuzemské distribuci objeví poprvé. K přehlídce se od 26. ledna do 29. ledna připojí také brněnské Univerzitní kino Scala. „Zpočátku jsme měli trochu obavy, zda se podobně úzkoprofilové přehlídky dají realizovat i v Brně. Ty se ale se spuštěním kampaně velmi brzo rozptýlily a potvrdilo se, že naši diváci mají zájem o filmy, se kterými se v běžné české distribuci prakticky neměli šanci setkat," podotkl ředitel kina Scala Radek Pernica.

Režisér má v Česku silnou fanouškovskou základnu

Získat práva na Mijazakiho filmy bylo finančně velmi náročné. Pořadatelé se proto rozhodli využít crowdfundigové kampaně. Během jednoho měsíce vybrali 233 procent z cílové částky. „Ukazuje to, jak silnou fanouškovskou základnu tento tvůrce v České republice má. A kromě toho je to i obrázek o komunitě našeho kina," uvedl ředitel Bia Oko David Beránek.

Program zahrnuje tituly, které ustanovily Mijazakiho charakteristický styl, i jeho největší japonské a mezinárodní kinohity. Pražské i brněnské kino uvedou filmy Princezna Mononoke, Zámek v oblacích (Howlův kráčející hrad), Můj soused Totoro, Laputa: Nebeský zámek, Cesta do fantazie, Naušika z větrného údolí a Doručovací služba čarodějky Kiki.

Čtěte také: V metropoli začíná 12. ročník Festivalu krátkého filmu Praha