Z vyhlášené desítky jsou vždy tři tituly otitulkovány do 24 jazyků a promítnuty v evropských zemích. Filmová cena LUX letos věnuje zvláštní pozornost mladým režisérům, kteří ukazují, že evropská kinematografie je pro Evropany sjednocující silou, uvedl europoslanec Pavel Svoboda.

K dnešnímu dopoledni bylo podle informací tiskového oddělení na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech akreditováno 9889 účastníků. Z toho bylo 8281 držitelů karty Festival Pass, tři sta filmových tvůrců, 727 filmových profesionálů a 581 novinářů. Prodáno bylo 65.949 vstupenek, konalo se 150 projekcí.

Focení hvězd

Největší hvězdy karlovarského festivalu nenafotil pro letošní ročník věhlasný Tono Stano, ani legenda Zuzana Mináčová. Baťůžkáře, techniky, filmaře, titulkáře či členy ochranky, kteří ovládli vizuál jubilejního ročníku, dostal na plakáty a billboardy fotograf Václav Jirásek. Fotografoval je od roku 2011, pořídil snímky více než osmi set lidí a kolem šesti stovek jich nakonec dostal do vizuálu. Původně je prý fotografoval jen tak pro sebe, nešlo mu o dělání „krásných" celebrit. Nakonec přistoupil na návrh designéra Aleše Najbrta tyto snímky využít. Proto si od všech bral kontakty, teprve loni s nimi podepisoval smlouvy.

Divácká cena deníku Právo, která bude udělena na základě ankety diváků, má zatím na prvních místech dva snímky s minimálním odstupem. V čele je s hodnocením 1,18 komediální drama o muslimkách a křesťankách žijících v sousedské pospolitosti v izolované horské vesničce a o jejich společné snaze uchovat klid a mír před politicko-náboženskými různicemi jejich manželů. Má název A co teď? a ve francouzsko-libanonsko-italské koprodukci je natočila Nadine Labakiová. S hodnocením 1,19 následuje hravá surrealistická komedie, kterou natočil v koprodukci Lucemburska, Francie a Belgie režisér Jaco Van Dormael. Jeho hrdina žije v bruselském bytě a kuje pikle proti lidstvu, zatímco jeho nevinná dcera hledá šest nových apoštolů.