VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zdeněk Pohlreich: Za srandu bych dal život

Praha /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – Zdeněk Pohlreich, obávaný protagonista pořadu Ano, šéfe!, se v úterý vrátil na obrazovky televize Prima. Než ale začne ve zbrusu nových dílech rozdávat radost a smích a „pérovat“ další restaurace, které uvázly v záchranné síti jeho „gastropolepšovny“, podíval se nejdříve na zoubek dvěma podnikům z těch, jimž vloni udělil svoji hvězdičku. Možná si návratů do oceněných hospod naplánoval i víc, ale v Benátkách nad Jizerou se zdržel déle, než předpokládal. Na Slepé koleji totiž dojeli opravdu na slepou kolej a šéf chtěl zjistit, proč. Nejprve ale zavítal do pražského Blue Pointu, kam se skoro bál. Moc totiž nevěřil v jeho nápravu, nálepku tam udělil spíš podmínečně…

3.3.2010
SDÍLEJ:

ŠÉF SE VRACÍ. Zdeněk Pohlreich přichází s novými díly svého pořadu, který je nominovaný na TýTý.Foto: Deník/Jan Jelínek

Pane Pohlreichu, cítíte se být televizní hvězdou?

Necítím, jsem prostě kuchař nebo hospodský, který se náhodou objevil v televizi.

Nicméně tou hvězdou jste, protože váš pořad má odezvu a dokonce je nominovaný na cenu TýTý. Přála bych vám ji.

Ale já si ji přeju taky, to bych lhal, že ne. Nechal jsem si dokonce kvůli tomu velkému dni ušít nové šaty. Snad ne nadarmo.

Zastihla jsem vás při řízení auta, předpokládám, že máte namířeno na další natáčení.

Mám takovou příjemnou povinnost, jedu natáčet do Jevíčka. V tuhle chvíli nám zbývají dodělat ještě tři díly ze třetí série pořadu, která možná bude poslední.

Vyhrajete TýTý a bude následovat další…

Myslím si, že šestatřicet pokračování takového formátu je tak akorát. Nerad bych ukončil Ano, šéfe! třeba proto, že se na něj nikdo nebude dívat. Tím ale moje televizní ambice nekončí, pokud televize Prima přijde s nějakou jinou nabídkou, pravděpodobně na ni kývnu.

Jak náročné je takové natáčení? Představuju si správně, že ještě i vaříte, že se aktivně věnujete svému povolání?

No tak to si nepředstavujte, protože kdybych měl ještě vařit, tak by to nešlo s natáčením – které si vyžádá především spoustu času – absolutně skloubit. Je to tak, že v Imperialu mám své zaměstnance, kterým jsem se snažil vštípit svoji představu o tom, jak by naše práce měla vypadat. A chci od nich, aby ji reprodukovali co možná nejvěrněji.

Přesto, nechybí vám?

V různých kuchyních jsem si odbyl osmatřicet let, což na jeden lidský život bohatě stačí. Kuchařina je totiž strašně náročná práce, po fyzické i psychické stránce, a nedá se dělat celý život. Z toho důvodu jsem také vstoupil do nové etapy a jsem s ní moc spokojený, protože mi přináší spoustu nového. Do kuchyně si mimochodem můžu vlézt kdykoliv…

Proč u nás vlastně pořady o vaření – lepších i horších kvalit – zažívají takový boom?

Není to jen u nás, stal se z nich celosvětový fenomén. Je to jasné – lidi si uvědomili, že jídlo je strašně důležitá součást života a kultury té které země. Když se například vrátí z dovolené, o čem si vyprávějí? Určitě z velké části právě o jídle. Jíst prostě musíme všichni a všichni se pokoušíme doma „nějak“ vařit. Že si jídla coby fenoménu všimly i televize, je naprosto logické.

Jak si vlastně v porovnání se světem ve vaření stojíme?

Není to žádná novinka – hodně špatně. Obecně si myslím, že my Češi jídlu nerozumíme a ani neumíme jíst dobře. Má zkušenost je taková, že lidi víc řeší objem jídla, než jeho kvalitu. Jednoduše řečeno – raději si upečou půl prasete, než by si dali normální porci něčeho dobrého.

A co by si měli dát – potažmo, co máte rád vy?

Lehká jídla. Mně pocit přejedení vyloženě vadí. Nejraději mám ryby, zeleninu, těstoviny… Knedlíky sním možná dva do roka, klasickou českou kuchyň moc nekonzumuju.

A jak už všichni víme, nesnášíte kečup…

To je omyl – kečup jako hotový produkt mi nevadí. To, co mi vadí, je, že jej mnozí používají jako jeden ze základních komponentů nejrůznějších omáček. V nich nemá kečup vůbec co dělat.

A co máte naopak rád, tedy kromě vaření?

Mám na sebe něco prásknout? Snažím se trošku sportovat, rád poznávám nové kultury – i když je to právě velice často ve vztahu k tomu jídlu, mám rád dobrou hudbu.

A legraci.

Srandu miluju, za srandu bych dal život.

Z obrazovky z vás jde ale někdy strach…

Vy se mi divíte, když vidím tu hrůzu? Některé restaurace jsou opravdu v žalostném stavu.

Předpokládám, že vám je vybírá televizní produkce.

Přesně tak, před natáčení dostanu do rukou jakýsi scénář, v němž tedy není dáno, co mám říkat, ale spíš je v něm popsaný příběh a problematika toho kterého podniku. Abych byl v obraze, věděl, kde a jak začít ty věci řešit.

Přišla někdy stížnost na vaše jadrné vyjadřování?

Samozřejmě, lidi si stěžují – není jich moc, ale jsou. Osobně si nemyslím, že bych byl nadměrně sprostý, mluvím tak, jak je v naší branži zvykem (a v naší zemi vůbec). Profesionální gastronomie je drsný obor, nejsou v něm navonění pánové ve vysokých bílých čepicích, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale tvrdě se v něm pracuje a leccos se i musí spolknout…

Autor: Gabriela Kováříková

3.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Chystá se bič na soukromé lékaře

Donald Trump
22

Trump vzkazuje: Jsme spojenci

AUTOMIX.CZ

Nejhezčí moderní Škoda ohromila před 15 lety svět. Do výroby se přesto nedostala

Před 15 lety se české automobilce Škoda podařilo dokonale ohromit svět. Na březnovém autosalonu v Ženevě totiž tehdy představila koncept Tudor, velké kupé, které mnozí považují za nejpohlednější auto, jaké v moderní éře značky vzniklo. Ani úspěch studie ale nestačil k zahájení sériové výroby.

Otec biatlonistky Koukalové by byl rád, aby dcera po olympiádě neskončila

Otec biatlonistky Gabriely Koukalové měl radost, že dcera získala na mistrovství světa v Hochfilzenu tři medaile, ale dodal, že její závody už tolik neprožívá. Karel Soukal by byl rád, kdyby Koukalová po olympiádě v Pchjongčchagu neskončila, ale rozhodnutí nechá na ní.

Janeček: EET funguje, krácení tržeb je menší

Nejenom obchodníci, ale i berní úředníci finalizují přípravy před druhou vlnou EET. Jak říká v rozhovoru pro Deník šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček, úředníci zohlední dobrou vůli podnikatele.

Praha 5, 6 a 8 se ještě letos chystají rozšířit parkovací zóny

Radnice Prahy 5, 6 a 8 se ještě letos chystají rozšířit parkovací zóny. V neděli to řekli starosta a mluvčí radnic. Důvodem jsou problémy s parkováním na hranicích současných zón. Kdy přesně by mohly být zóny rozšířeny, zatím ale není jasné. Parkovací zóny byly zavedeny v těchto částech loni a platí na vybraných částech.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies