„Zlínský filmový festival dal možnost vzniknout myšlence, abychom filmové ateliéry neopustili," naznačil v pátek Jiří Čunek na úvodní tiskové konferenci 57. ročníku Zlín Film festivalu 2017.

Zlín by se tak podle hejtmana měl stát městem jako například v minulosti francouzské Saint Tropez, kde se natáčela veleúspěšná série Četníků.

„To je vždy velké zvýraznění regionu, vždyť i tam putovala velká spousta turistů, filmařů, kteří chtěli vidět místa, kde se slavné filmy natáčely," vysvětloval Čunek.

57. ZLÍN FILM FESTIVAL 2017 - Mezinárodní festival pro děti a mládežInstalace sochy Zlatý střevíček před kongresové centrum ve Zlíně
Na Zlín Film Festival přijede Klára Issová, Karel Smyczek či Jiří Menzel

Doplnil, že v našem kraji musí být připraveny podmínky pro to, aby sem filmové štáby mohly přijet.

„Chceme do Zlínského kraje přilákat filmové tvůrce, protože jim máme co nabídnout. Ať to jsou například hory, hrady a zámky nebo architektura moderního města," uvedl hejtman.

A zájmem filmových štábů o náš kraj se podle něj roztočí spirála peněz, která do regionu přinese zisk.

Pozadu s plány nezůstává ani zlínská radnice.

„Před měsícem jsme nově schválili filmový fond. Chceme podporovat hlavně scénáře a náměty, které jsou buď o zlínských lidech, nebo o Zlíně," představil vizi radnice primátor Miroslav Adámek. Město Zlín tímto krokem chce aktivně přispívat do filmového života ve Zlíně.

Festivalový život v krajském městě začal včera po 10. hodině jásotem malých dětí v jednom ze sálů multikina Golden Apple Cinema v Obchodním centru Zlaté Jablko. Tam byl oficiálně program 57. Zlín Film festivalu zahájen.

Dělníci doplňují akustický podhled v altánu v parku Komenského ve Zlíně.
Oprava hudebního altánu v parku Komenského finišuje

Průvodcem letošního festivalového dění je i letos herecká dvojice Dana Morávková a Jan Čenský.

„Ve Zlíně jsou moc hodní lidi. A já coby Morávková mám Moravu strašně ráda," zmínila pár okamžiků po zahájení Dana Morávková coby Pipi Dlouhá punčocha.

Letošní festival se nese v duchu švédské a švýcarské kinematografie.

Kolega Jan Čenský její slova jen potvrdil.

„Festival a Zlín je mojí srdeční záležitostí. Když na něj jedeme, tak to pro nás znamená už takovou předzvěst prázdnin. Moc se nám tady líbí, město má díky dětem a filmovému svátku krásnou atmosféru. Už si nedovedu květen bez filmového festivalu představit," pousmál se Čenský.

Už atmosféra pátečního dopoledne dala znát, že celých – letos nově devět dní - bude co se týká filmového a doprovodného programu skvěle nabitých.

„Moc se nám líbí, že jsme místo školy šli do kina. Festival máme rádi," přiznali po úvodním filmu spolužáci z 1. Základní školy Emila Zátopka ve Zlíně.

„Ještě půjdeme příští týden," slíbili Isabela, Filip, Natálie, Honza a Dominik.

Autogramiádu si slavní porotci užívali

Na Zlín Film Fest přijeli poprvé a hned se stali členy poroty. Herečka Klára Issová a režisér a scénárista, rodák z Napajedel Slávek Horák. Z atmosféry zlínského festivalu jsou podle svých slov nadšeni.

„Vím že porotcování je i dřina, ale mě to nabíjí, vidím tak spoustu inspirace a nápadů tvůrců," uvedla známá česká herečka.

Sama oceňuje a má ráda dětské filmy.

„Jsou pro všechny.„Jsou krásné i pro nás dospělé," přiznala.

Atmosféru festivalu, filmu i to, že má po dobu festivalu „základnu" doma u maminky v Napajedlích ocenil Slávek Horák.

„Je to tady úžasné, pokud to půjde, rád bych příští rok na festival přijel zas," svěřil se.