„Mohlo se nám sejít třeba jen pětadvacet záznamů a byli bychom v háji. Ale nestalo se. Dorazilo pět set příspěvků." Nejvíc ho překvapilo pozitivní vyznění většiny záběrů. „Čechy baví život i navzdory politické mizérii, zajímají je vztahy, rodinné hodnoty, vlastní práce," vysvětluje režisér, který proto použil jako jeden ze symbolů filmu motiv dítěte. „Jediné, s čím mají problém, jsou národní symboly. Většina lidí nám řekla, že jsou hrdí na češství a mají rádi tuhle zemi, vždycky ale následovala nějaká ´ale´. Českých negativ jako je nadávání nebo závist jsou si dobře vědomi."

Zdroj: Youtube

Zdůrazňuje hlavně odvahu tvůrců, včetně zvukaře Jiřího Klenky a střihače Aloise Fišárka, kteří do projektu šli. „Sešly se příspěvky, které neměly dobrý zvuk, museli jsme jej dolaďovat nebo dotáčet," připouští Klenka, přitakává ale tomu, že šlo o zajímavou práci a pozoruhodnou sondu do nálady a smýšlení našich občanů. Film nabízí pohledy na všední rána, siestu u vody, různá pracovní prostředí, cirkus, návštěvu hřbitova, domova důchodců i porodnice. Nakrátko potkáme i Vandu Hybnerovou či Leoše Mareše.

Země česká, domov tvůj! bude mít premiéru příští středu na Andělu a týden poběží v kinech. 17. listopadu jej pak koproducent Česká televize promítne na ČT1, hned po skončení Star Dance.