I když?
Zatím nemůžu najít bydlení

To je ve 150tisícovém městě takový problém?
Výběr je malý: všechno je staré a hlavně na prodej. Minimum baráků k pronájmu. Byt nechci, sháním dům, abych měl kam ubytovat rodinu, až za mnou přijede na návštěvu.

Takže už skoro tři týdny bydlíte v hotelu?
Jasně, ale nemám s tím problém. Navíc brzy (po uzávěrce vydání) se jdu podívat na jeden dům od klubu, který nevypadá špatně. Má i bazén.

Překvapilo vás, že vám shánění bydlení zabírá tolik času?
Nenechávám se tím rozhodit. I spoluhráči mi říkali, ať se neukvapím a dobře si vyberu. Dal jsem si na to měsíc a v klidu zatím poznávám město.

Jaké je?
Krásné. Má skvělou polohu na jihu Anglie, přímo u moře. Navíc za hodinku jste na letišti Gatwick, což je ideální. Teď je tu docela klid, ale kluci říkali, že v létě bývá v centru a kolem vody frmol.

Na silnicích ne?
Zatím je znám jen jako spolujezdec, vždycky mě někdo sveze z hotelu na trénink. Nejdřív potřebuju mít v ruce papír na bydlení, teprve pak můžu sednout do auta nebo si pořídit telefon. Už se těším, až si tady zařídím, snad jízdu vlevo zvládnu.

A co vaše angličtina? Už se domluvíte?
Ze začátku jsem na tom nebyl nejlíp, ale teď mi kluci říkají, že je to každý den lepší. Snaží se mi pomáhat a díky tomu jsme se rychle skamarádili.

Chválí společné snídaně

Byl nějaký uvítací ceremoniál?
Jasně, musel jsem zpívat na týmové večeři.

V češtině?
Dal jsem Vysoký jalovec. Kluci celou dobu tleskali a zkoušeli zpívat se mnou. Hned jsem pochopil, že jsem tady správně.

Přitom váš přestup se seběhl bleskově, pár hodin před koncem anglického přestupního okna.
V Anglii je běžné, že se přestupy dělají na poslední chvíli. Ze začátku prý byla jednání hodně intenzivní, ale časem ochabla. Já se o to moc nezajímal, soustředil jsem se na přípravu s Boleslaví. Ale agent mi opakoval, ať jsem připravený na všechno. A vidíte, nakonec to vyšlo.

V Boleslavi jste byl zvyklý hrát pořád, v Brightonu sbíráte starty jako náhradník po minutách. Jaké to je?
Musím si zvykat postupně. Nejde jen o zápasy, i na tréninku se všechno dělá v mnohem větší rychlosti než v Česku. Třeba v úterý jsme hráli v Hullu a já byl po těch svých čtyřech minutách zavařený. Po čtyřech minutách!

Co vás ještě v Anglii překvapilo?
Spíš jsem já překvapil spoluhráče. Jednou jsem si chtěl utáhnout kolíky u kopaček a kluci na mě zírali: Co blbneš? Tohle za nás normálně dělá klubový personál. Jsou to jen detaily, ale znamenají hodně. Líbí se mi i společné snídaně dvě hodiny před dopoledním tréninkem.

Zmínil jste úterní zápas v Hullu, kde jste uhráli remízu 0:0, takže z třetího místa pořád ztrácíte na lídra jen tři body. To je dobrá zpráva, ne?
Hlavně jsme v Hullu nechtěli prohrát. Celých 90 minut bylo svázaných taktikou, ale dobře to dopadlo. Navíc jsem si zase trochu zahrál, takže fajn. Časem třeba půjdu na plac od začátku.

Sníte o Premier League? O zápasech s Arsenalem, s Liverpoolem nebo s oběma Manchestery?
To je sen všech lidí v klubu. Ale je to těžké: přímo postupují první dva, další čtyři hrají play-off. Pokud by se to nepovedlo letos, za rok to bude stejné, protože z Premier League spadnou tři silné týmy.

A ještě k reprezentaci: myslel jste na ni při přestupu, abyste si čtyři měsíce před Eurem nezabouchl dveře?
Myslel, nároďák pro mě znamená hodně. A Euro je něco extra, hraje se jen jednou za čtyři roky. Teď sice nastupuju míň, ale snad to tak nebude pořád. Hraje se tu víc zápasů než v Česku, nemám o sebe strach. Bude šance se ukázat. Rád bych byl na všech reprezentačních srazech, ale je to čistě na trenérovi Vrbovi.

Mluvil jste s ním od vašeho přestupu?
Řekl mi tohle: „Všechno záleží jen na tobě. Pokud budeš pravidelně hrát v Brightonu, budeš to mít lepší než pravidelně hrát v Boleslavi."

Co vy na to?
Souhlas, trenére!

MARTIN MLS