Viktoria postupuje do základní skupiny Evropské ligy, za což inkasuje bonus ve výši 32 miliónů korun!

Důvěru do „bitvy podzimu" dostal navrátilec po zranění Čišovský, v základní sestavě se objevil také Limberský, Rajtoral a Řezník. Belgického soupeře přivítal kromě vyprodané Doosan Areny také vydatný déšť a hned v úvodu také nápor domácí Viktorie. Svěřenci Pavla Vrby se skvěle pohybovali a loňského vítěze belgického poháru zamkli na svou polovinu.

Ve 4. minutě nebezpečně pálil Bakoš, který řádně prověřil bdělost hostujícího gólmana. Zanedlouho se osmělil také Lokeren, ale Kozáčik byl pozorný. Po dvaceti minutách střílel Řezník, ale hostující gólman Barry nemusel zasahovat.

V následujících minutách zatápěli Viktoriáni pod kotlem, jenže defenziva soupeře fungovala precizně. Postupně se začínali ozývat také hostující příznivci, kteří posměšným popěvkem „auf Wiedersehen" vyprovázeli Viktorii z evropských pohárů.

Bakoš hlavičkou rozhodl o postupu

Situace ze závěru prvního poločasu jim ale radost neudělala. Po centru z levé strany se hlavou prosadil slovenský kanonýr Bakoš a posunul červenomodré do trháku. Stadion explodoval a pohárová matematika hovořila jasně - Viktoria v té době postupovala!

Hustý déšť neustál ani po obrátce, a tak se mohla každá minela stát osudnou. Hned zkraje druhé půle se ve vápně bravurně zorientoval Ďuriš, ale branku minul.

Ve 53. minutě vysunul Horváth Rajtorala a jeho projektil jen těsně minul pravou tyč Barryho branky, stejný hráč pálil i po hodině hry, ale stav se neměnil. A do třetice souboj Rajtoral vs Barry se odehrál v 68. minutě, hosty ale spasila tyčka. Bitva gradovala a na trávníku to začalo pořádně jiskřit.

V závěru sice hosté zlobili, zahrávali nepříjemné rohové kopy, ale Viktoria k obrovské radosti vyprodaného stadionu hubenou výhru udržela.

Plzeň tak doprovodí do Evropské ligy Spartu, která si poradila s nizozemským Feyenoordem 2:0. Naopak obhájce českého titulu, celek Liberce, se po porážce 2:4 v Dněpropetrovsku s Evropou loučí.

Viktoria Plzeň - Lokeren 1:0 (1:0)
Branka: 37. Bakoš. Rozhodčí: Eriksson - Sjöblom, Flink (všichni Švéd.). ŽK: Bakoš, Darida - Taravel. Diváci: 11.711. První zápas: 1:2, postoupila Plzeň.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Rajtoral (90.+1 Malakjan), Hanousek (88. Fillo), Ďuriš (77. Hora) - Bakoš. Trenér: Vrba.
Lokeren: Barry - Galitsios, Mijat Marič, Taravel, De Bock - Persoons, Leko (74. Miloš Marič), Overmeire - De Ceulaer (79. De Pauw), Harbaví, Patosi (79. Mokulu). Trenér: Maes.

MARTIN ŠIŠKA