Podle pátečních slov člena představenstva Baníku Ostrava Matouše Háby dělá vedení maximum pro to, aby se ještě před pondělním utkáním na pražské Julisce podařilo poslední celek tabulky posílit.

„Situace je velice složitá. My ale věříme, že se nám to podaří a v pondělí na Dukle nastoupíme v nejsilnějším možném složení," řekl Hába s tím, že klub má připraveny všechny administrativní dokumenty k tomu, aby ještě před zápasem zaregistroval tři posily (Jaroslav Machovec, Richard Lásik, Tomáš Mičola).

Hrát by mohli první dva, protože Mičola je po zranění a mohl by být připraven nastoupit v horizontu dvou měsíců. „S hráči i kluby jsme na příchodech dohodnuti," řekl Hába.

Na odblokování přestupů čeká také záložník Michal Ježdík, kterému vypršelo měsíční hostování a hrát za stávající situace také nemůže. Takřka jisté je i to, že kouč Radomír Korytář nemůže počítat s kapitánem Michalem Frydrychem, který je na odchodu do pražské Slavie.

Hába po dotazech zástupců médií také připusti možnost, že se Baníku do pondělí transfery odblokovat nepodaří. „Pokud ne, tak je před námi ještě 25 kol. My jsme se transfery nerozhodli udělat kvůli utkání na Dukle, ale s výhledem pro zbytek podzimní části ligové soutěže," vysvětlil Hába.

I když nechtěl prostřednictvím médií vytvářet tlak na kompetentní lidi (Arbitrážní komise, členové FAČR atd.), kteří budou, alespoň podle jeho slov, ve sporu Baníku a Žižkova rozhodovat, přesto naznačil tři reálné možnosti řešení. „Tou první je, že Viktorii Žižkov na základě rozhodnutí Arbitrážní komise závazek zaplatíme," uvedl Hába.

Ekonomicky stabilní klub?

Další možností podle jeho slov je, že úhradu sumy (8,5 milionu korun) provede Baník přes advokátní, notářskou úschovnu, nebo částku složí na účet FAČR a bude vyčkávat na další rozhodnutí soudu, resp. příslušných fotbalových orgánů. „Třetí možností je, že dojde k administrativnímu zlomu a ve sporu bude dáno za pravdu Baníku Ostrava," řekl Hába.

Člen klubového představenstva Baníku Ostrava musel odpovídat i na to, zda Baník momentálně vůbec disponuje částkou 8,5 milionu korun. A to hlavně v kontextu s nedávným prohlášením majitele klubu (Petr Šafarčík), že Baník patří k ekonomicky i sportovně nejstabilnějším klubům v zemi.

„Nechci, aby má odpověď byla vytržená z kontextu. My nějakým způsobem cash flow nastavené máme, je to ale dáno na papíře a vždy závisí od plateb našich sponzorů, partnerů a podobně. Když se mě zeptáte, zda máme dnes v kapse osm milionu korun, tak řeknu, že ne," uvedl Hába.

Z jeho dalších odpovědí se dalo vyčíst, že Baník by mohl dát finance dohromady v případě, že by minimálně jednoho fotbalistu v příštích dnech prodal a peníze použil na vyřízení kauzy Žižkov. Hába naznačil, že by se mohlo jednat o kapitána týmu Michala Frydrycha.

Ostravskému obránci, kterému v červnu končí smlouva a novou nechce podepsat, sice nevyšel přestup do Sparty, ale stále o něj stojí Slavia.

„Pokud mám správné informace, tak by se jeho možný odchod měl řešit po víkendu," uvedl Hába s tím, že klub nepočítá s prodejem gólmana Jiřího Pavlenky. „Je to náš klíčový hráč a opora a my s ním nejen pro konec podzimní části ligy počítáme," dodal Hába.