"Já jsem zvyklý být 20 let v komunální politice v zastupitelstvu Libereckého kraje. Zatím jsem vždy ve volbách byl úspěšný, ani teď o tom nepochybuji," prohlásil Pelta.
Předsedou FAČR je dva roky poté, co byl zvolen místo Ivana Haška, který se rozhodl funkci předčasně složit. Pelta míní, že za tu dobu se mu podařilo odvést hodně pozitivní práce.

"Myslím, že jsem pro český fotbal prospěšný. Povedlo se navýšit příjmy, povedlo se vyřešit výstavbu nové budovy fotbalové asociace, získali jsme mistrovství Evropy jednadvacítek. Když si udělám vlastní účet, tak sice nemohu být se vším spokojený, ale na druhou stranu si myslím, že jsem kus práce odvedl," řekl Pelta na úterní tiskové konference.

Osmačtyřicetiletý funkcionář proto nechápe negativní reakce veřejnosti. Například v podobě výzvy deníku Sport "Dejme kmotrům červenou", kterou podepsalo už téměř 15 tisíc lidí včetně fotbalových osobností. Veřejnost mu vyčítá především to, že zametl pod koberec údajnou korupční aféru, na kterou ho upozornil šéf Sparty Daniel Křetínský. Kritizován je také kvůli spojením s kontroverzním členem výkonného výboru Romanem Berbrem a také kvůli údajnému kupčení s dotacemi.

"Já mám svědomí čisté a výzvy k odstoupení a podobně nepovažuji za férové. Dva roky odvádím českému fotbalu hodně práce a stále mám fotbalu co dát. Myslím si, že ta kritika je nezasloužená," řekl Pelta. "Výzvu vnímám, ale nepřeceňuji ji. Je to totiž také snaha deníku zvýšit týden před volbami svůj náklad. Když je totiž jen jeden kandidát, tak je to nezajímavé. Každopádně taková kritika není příjemná, zvláště když si myslím, že si ji nezasloužím," dodal.

Pokud bude Pelta znovu zvolen, chce se více zaměřit na neprofesionální fotbal, aby byl řízen transparentněji. "V první a druhé lize jsme zaznamenali posun, závěr soutěží byl korektní. Ale vidím, že od třetí ligy dolů máme stále problém. Je tam práce jak na kostele. Nastolím jasná pravidla, abychom mohli postupovat razantněji," prohlásil.

Zároveň věří, že k tomu bude mít podporu výkonného výboru. "Dosud jsem měl ve výkonném výboru menšinu. Proto doufám, že se mi v nově zvoleném výboru povede získat většinu, abych mohl prosazovat některé věci, které se mi dosud nedařily," řekl Pelta.

Konkrétní jména, která by do svého týmu chtěl, neřekl. Podporu veřejně vyjádřil pouze Dušanu Svobodovi, který opět kandiduje na místopředsedu za ligu. Jeho soupeřem bude Jaromír Šeterle. "Budu hlasovat pro Dušana Svobodu. I když mám s Jaromírem Šeterlem také dobré vztahy, tak Dušan svou prací pro českou ligu ukázal, že si zaslouží podporu," dodal.