Poslední ligové utkání koučoval Michal Bílek na Spartě desátého května 2008. Tehdy rudí prohráli s Baníkem 1:2, darovali v podstatě „jistý" titul konkurenční Slavii, a Bílek se poroučel pryč. Včera se po více než osmi letech na Letnou vrátil.

Ovací se nedočkal. Zčásti proto, že ochozy pro sparťanský kotel zůstaly z disciplinárních důvodů uzavřeny. Ale především zůstává v paměti fanoušků, bezpochyby nezaslouženě, jako neúspěšný stratég.

Silná kritika

Vždyť v roce 2007 získal jako první kouč v samostatné české lize double! Jenže od zmíněného kolapsu Sparty o rok později začíná Bílek pro fanoušky platit za neúspěšného, místy až špatného trenéra.

S ambiciózním Ružomberkem skončil v lize na pátém místě. Poté s hlavním trenérem Ivanem Haškem nezvládli s reprezentací kvalifikaci na MS 2010. Když převzal český elitní výběr sám, byl často kritizován za nečitelný herní styl i nepohlednou hru. Po čtyřech letech rezignoval. Jako vypískaný čtvrtfinalista mistrovství Evropy… „Nedělám fotbal proto, aby mi lidi nadávali. Dělám ho proto, aby se vyhrálo, aby fanoušci byli spokojení. To se mi nepodařilo," konstatoval smířeně po své demisi.

V roce 2014 neúspěšně dva měsíce působil v Dinamu Tbilisi, odkud byl vypoklonkován po vypadnutí z předkola Ligy mistrů. Přes dva roky byl mimo fotbalové dění, až v červenci přijal nabídku od potápějící se Jihlavy. „Fotbal mi už moc chyběl," uvedl při své inauguraci v sídle FC Vysočina.

Žák lepší učitele

Utkání na Spartě neprožíval nijak emotivně. Drtivou většinu času postával na kraji své zóny s rukama v kapsách a pozorně sledoval počínání svých svěřenců. Jaký kontrast s emotivním protivníkem Davidem Holoubkem.

Mimochodem. S ním svedl pikantní souboj. Zatímco Michal Bílek na Spartě působil jako hráč i trenér, současný zastupující lodivod Pražanů je naopak rodákem z Vysočiny, z Humpolce. Tam také učinil své první fotbalové kroky a u tamní přípravky začínal trenérskou kariéru. „Musím přiznat, že jsem během svého působení ve Spartě nad Jihlavou vyhrál poprvé," radoval se šestatřicetiletý stále ještě začínající kouč.

Zkušený matador Bílek se kabonil. „Sparta vyhrála zaslouženě, přehrála nás ve všech směrech," uznal kouč, který si tak duel v důvěrně známém prostředí moc nevychutnal: „Na Letnou se vždycky vracím rád. Ale pod dojmem výsledku nemohu říct, že jsem si návrat užil," dodal posmutnělý kouč.

Možná měl Michal Bílek na Letné v koutku duše přece jenom trošku radosti. „Jeho" Sparta zastavila čtyřzápasovou sérii bez vítězství. Své trenérské trápení ale nezlomil, sám s Jihlavou ani na čtvrtý pokus nezvítězil a čeká ho hodně práce se záchranou ligové příslušnosti pro Vysočinu.

ČTĚTE TAKÉ: Expert na Jihlavu? Lafata: Škoda, že s ní nehrajeme častěji