Až nyní si zkušený gólman, jenž vedle mladých pušek viditelně pookřál, plnými doušky druhé angažmá v Sigmě užívá. A dokazuje, že ani v sedmatřiceti letech nepatří do starého železa. V sobotu Buchta fantastickými zákroky vychytal mistrovskou Slavii a od Deníku si vysloužil vysokou známku 9. Jednoznačný hrdina utkání.

Těší vás takové ocenění?
Já moc na to osobní hodnocení nejsem. Samozřejmě mě to těší, ale jinak si ani moc nevedu statistiky, nikdy jsem si to nedělal a teď už je na to jaksi pozdě. Kdybychom vyhráli 2:1 a dostal bych nějaký špatný gól, možná bych byl i radši.

Remízu neberete?
Chtěli jsme vyhrát, doma jsme silní, navíc jsme měli fantastické diváky, ale musíme respektovat šance Slavie a její sílu. Je to top mužstvo, takže bod bereme a ceníme si ho.

Zimní stadion v Olomouci
Koupě okolí zimáku: mluví se o fantazii, obdivu i tunelu

Duel pro vás však moc dobře nezačal…
Kdyby Zahrádka (Tomáš Zahradníček) proměnil na začátku 1:0, zápas se mohl vyvíjet jinak. A pak nám hned Škoda dal gól. Bylo to nějak mezi nohama, pod nohou… Bohužel zavřel oči a prostřelil mě. Ani jsem moc nemohl vyběhnout proti, protože mu to skákalo a mohl mě přelobovat. Na druhou stranu jsem si potom štěstí vybral v závěru.

Nejednou! Pojďme k těm třem obrovským šancím mistra, co ta první?
Byl tam výborný centr pod sebe, musel jsem se rychle přemístit. Naštěstí mě Škoda trefil do ruky a šlo to do břevna a ven. Je to o štěstí. Ani jsem to nechytil, spíš mě to trefilo.

Poté měl další tutovku zblízka Necid.
Byl úplně sám, mohl to dát, kam chtěl. Nemohl jsem zůstat stát, musel jsem risknout stranu jako při penaltě. Myslím, že Sláďa (Martin Sladký) to ještě tečoval, tak jsem to nohou nějak vyškrábl. Dělám to tak na tréninku, že tam nechám nohu nebo ruku a jen doufám, že mě to trefí. Tentokrát jsem měl štěstí, jsem za to rád.

Zásah v sektoru fanoušků Slavie při zápase se Sigmou na Andrově stadionu
Bitka v sektoru Slavie: fans kritizují zásah ochranky, padlo trestní oznámení

A v posledních vteřinách jste ještě Frydrychovi vyškrábl nebezpečnou hlavičku, hosté už pomalu slavili…
Jinak se chytá, když na vás jde jedna střela za zápas. Tentokrát jsem se rozchytal a věřil jsem si, že gól už nedostanu. To už je pak člověk v takovém transu… (úsměv) Kluci pomohli mně, já jim. Šlapeme jako tým, i kluci, co přijdou z lavičky. A tím asi ty zápasy zvládáme. Nikdo nehraje individuálně, to je nejdůležitější.

Prý vás na dálku před utkáním povzbudil i nemocný kouč Jílek. Jak to probíhalo?
Bylo to emotivní. Trenér Jílek nás umí namotivovat, ale Laco (Onofrej) se toho s týmem zhostil skvěle. Udělal klasickou přípravu a pak jsme si přes reprák zavolali s trenérem. Povzbudil nás, dal nám nějaké informace a řekl, že když budeme dodržovat určité věci, věří ve tři body. Makali jsme i pro něj. Myslím, že i s bodem bude nakonec spokojený (úsměv).

Cítil jste konkrétně vy osobně jakožto jeden z nejzkušenějších při absenci hlavního trenéra větší zodpovědnost?
Je pravda, že patřím se Sanym (Michalem Vepřekem) a Aldou (Alešem Škerlem) mezi ty starší, vlastně jsem úplně nejstarší, ale neberu to tak že zrovna na mě by mělo něco extra stát. Fakt jsme tým, každý má stejné slovo. A mezi těmi mladými jsem aspoň omládl, dávají mi energii.

Olomoucký galavečer bojových sportů Cage Fight Olomouc 5
Vyprodaná hala v Olomouci fandila bojovníkům v kleci

A radost z fotbalu?
Ano, jsem rád, že kluci neodešli a zůstávají. Věřím, že když setrvají ještě rok, dva, Sigma může být ještě silnější. Bohužel nemám miliardu na účtě, protože když vidím potenciál mužstva, hned bych ten klub koupil. Je to asi i na agentech a trenérech, ale pokud ten hráč bude makat, tak proč by se i třeba do repre nemohl dostat někdo z Olomouce? Věřím, že zájemce o klub se najde. Když se podíváte, jak silné máme ročníky 92, 93, 94 i 95, tak věřím, že za dva, tři roky utvoří opravdu skvělý tým. Věřím, že jednou tady ty poháry mohou být.

A vy budete u toho?
Rád bych, proč ne? (úsměv)

S trochou nadsázky se však dá říct, že už hrajete o poháry nyní. S jedenácti body jste třetí.
Prakticky ano. Před sezonou se sice mluvilo o obavách, protože jsme neposílili a nemáme majitele, ale já říkám, že naší největší posilou je to, že jsme neoslabili. Odešel jen Šindy (Martin Šindelář) do Ostravy, ale poslední půlrok stejně nehrál, protože byl nemocný. A ještě Jakub Petr. Jinak hrajeme skoro ve stejné sestavě již dva roky, to je největší výhoda oproti těm klubům, které peníze mají.

Pociťujete zlepšenou atmosféru okolo celého klubu?
Určitě. Musím diváky pochválit, budeme rádi, když si najdou cestu a na stadion nás přijdou povzbudit v každém zápase. Doufám, že je našimi výkony přilákáme. Nicméně je jasné, že sezona je dlouhá, přijdou zranění a pak se ukáže, jak na tom jsme. Na to jsem zvědavý, protože nemáme kádr až tak široký. Nicméně i náhradníci na tréninku bojují a čekají na šanci. Věřím, že když přijde, budou plnohodnotnou náhradou.

SK Sigma Olomouc - SK Slavia Praha 1:1
To si děláte pr*el?! soptil slávista Škoda v Olomouci
Handicap rally na atletickém stadionu v Olomouci podpořili i provligoví fotbalisté Sigmy - vpravo kapitán týmu Michal Vepřek
Handicap rally se Sigmáky bavila a bourala bariéry. Naposledy