Kapitán fotbalového Realu Madrid je specialistou na velké zápasy. Specialistou na finále. Do soboty měl úchvatnou bilanci: z deseti finále devět výher.

Jenže v epilogu Ligy mistrů proti Atlétiku si Casillas osobní statistiky málem pokazil. Vlastní vinou. I kvůli jeho kiksu se Realu magická La Décima vzdalovala. Sladký sen se rozplýval ve studeném větru, který k lisabonskému Estádio da Luz vanul od Atlantiku.

Co se stalo? Běžela 37. minuta, když černovlasý gólman zazmatkoval, zbytečně vyběhl z branky a pohotový Godín hlavou vystřelil Atlétiku vedení. Casillas se ještě na poslední chvíli snažil míč vyškrábnout, jenže už bylo pozdě.

„Absurdní gól," ulevil si po zápase. „Trochu nás srazil, cítil jsem za to odpovědnost. Ale nevzdali jsme to a nepřestali jít za vítězstvím. V prodloužení Atlético psychicky odpadlo a zaslouženě jsme vyhráli."

Ligu mistrů poprvé ovládl v devatenácti, pak v jednadvaceti. Potřetí je vítězem už jako 33letý veterán, jenž stihl vyhrát snad všechno, co se dalo. S Realem má 16 trofejí, je dvojnásobným mistrem Evropy i světovým šampionem.

V Realu hraje od devíti a v áčku byl dlouho jasnou jedničkou. Až do loňského ledna: zlomil si ruku a tehdejší trenér Mourinho od té doby ukazoval na Diega Lopéze. Stejné to bylo i v téhle sezoně pod velením nového kouče Ancelottiho – ligu chytal Lopéz, poháry Casillas.

Iker se trápil. Loni v létě se stal tátou, takže fotbal pro něj přestal být to nejdůležitější, ale stejně… Mrzelo jej, že hraje míň než dřív.

Zkuste si to představit: místo obvyklých padesáti zápasů za sezonu chytáte jen polovinu a ještě uděláte chybu. Parťáci ale v Lisabonu kapitána zachránili a pak s fanoušky rozjeli noční oslavy na mytickém náměstí Cibeles.

„Beru jako obrovské privilegium, že můžeme udělat miliony lidí šťastnými. Kvůli tomu hrajeme," líčil Casillas. „Hlavou mi běží spousta emocí, vždyť jsme podesáté vyhráli Ligu mistrů."

Čekal na to dvanáct let. Dvanáct let, během kterých se z rozčepýřeného kluka stala klubová legenda. „Vždycky nám chyběl poslední krok, ale teď jsme dokázali finále otočit. Ukázali jsme odvahu, zaujetí, sílu a nikdy nepřestali doufat."

A než odešel od reportérů, ještě stihl říct: „Vyhrát Ligu mistrů je víc než vyhrát mistrovství světa."

MARTIN MLS