"Zanechal zde velkou stopu," řekl Petr Čech.

Současný tým Newcastlu, milovaného klubu Pavla Srnička, nastoupil k rozcvičce před zápasem Premier League s Arsenalem v trikách s jeho fotografií a nápisem "Pavel is a Geordie". Před výkopem se držela minuta ticha a hráči nastoupili s černými páskami.

Nechyběl mezi nimi ani strážce branky "Gunners" a české reprezentace, který v národním týmu potkal Srníčka v závěru kvalifikace o mistrovství světa 2002.

Co pak ještě Čech dodal? "Bylo to hezké gesto. Fanoušci obou týmů tleskali vstoje. Bylo vidět, jaký respekt si Pavel během působení na ostrovech vydobyl. Je ho strašná škoda. Znali jsme se z reprezentace a potkávali jsme se i mimo fotbal. Je strašně smutné, co se mu stalo," uvedl na svých oficiálních stránkách po zápase (1:0).

Čech si připsal 171. čisté konto v anglické lize.

Nebýt jeho, mohl Newcastle dokonce vyhrát. Jenže Georginio Wijnaldum dvakrát v nadějné příležitosti selhal. Řečeno v duchu Arsenalu: Čech se zaskvěl.

"Předvedl dva zásadní zákroky. Je klidný a nepanikaří, a to jsme potřebovali," pochválil brankáře trenér Arsenalu Arséne Wenger. "Dnes jsme ukázali spíše své mentální kvality. Hráli jsme organizovaně a počkali jsme si na šanci," dodal. "Jsem opravdu rád, že jsme získali tři body. Byl to jeden z těch zápasů, kdy se výhra nerodí úplně lehce," podotkl Čech.

Londýnskému klubu patří první místo a navíc zvýšil svůj náskok - Leicester jen remizoval. "Jsme dál první, ale musíme koukat v první řadě sami na sebe," uvedl český gólman.