Největší chyba? Jílek v neděli odmítl uznat gól Slavie, ač míč doputoval až za brankovou čáru. Hlavní sudí to vysvětlil po svém: "Situaci jsem neviděl, a tak jsem dal na pokyn pomezního."

Fanoušci by se tak asi měli zlobit na asistenta Petra Blažeje. Muž z čáry se omluvil, leč zároveň vzkázal, že měl zakrytý výhled tělem Costy. Právě zimbabwský bek vykopl balon, ač stál v bráně. Měl to sudí postřehnout? "Stál jsem dobře, ale míč jsem neviděl přesně. Pokud to tak je, branku jako rozhodčí uznat nemohu."

Zapomeňme na neodpískaný regulérní gól. Slavia vyhrála 2:0 a nemusí se zlobit. Jenže vztek na trojici arbitrů cítí i Sparta.

Pražské derby. Mick Van Buren ze Slavie (vlevo) a Michal Kadlec ze Sparty.
Kadlec po zpackaném derby: Přiznejme si, že jsme to neodehráli dobře

Jílek totiž v závěru vyloučil Costu, ale některé zákroky domácího týmu zůstaly bez jeho odezvy. Pykat měli (mohli) také Jan Bořil či Josef Hušbauer. 

Zvláště prvně jmenovaný si musel oddechnout, jeho další faul na Václava Kadlece předcházel onomu regulérnímu gólu. "Musel jsem s ním trošku mluvit, aby to tolik nepřeháněl," přiznal domácí trenér Jaroslav Šilhavý. "To byla červená karta," uvedl hostující trenér Andrea Stramaccioni.

Mimochodem, ptáte se, co se stalo v roce 2014? Jílek neviděl evidentní (penaltový) faul Costy a dostal trest. "Taková chyba je neomluvitelná," řekla tehdy šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková.

Shoda: Video by pomohlo
Na sporné momenty přišla pochopitelně řeč hned krátce po skončení duelu. „My jsme byli naštvaní, oni byli také naštvaní,“ řekl sparťanský kouč Andrea Stramaccioni. „Už to nemusíme řešit, ale video by dost pomohlo,“ dodal slávistický trenér Jaroslav Šilhavý. Jenže zápas neměl nic: ani video, ani technologii tzv. jestřábího oka. Za bránou rovněž chyběli další sudí. Dnes se ozve komise rozhodčích. Uznají i funkcionáři svou vinu?

Milan Škoda ze Slavie se raduje z gólu proti Spartě.
Slavia ovládla derby se Spartou. Neuznaný gól jí náladu nezkazil