Trenér národního týmu U21 Vítězslav Lavička tak mohl být spokojen. Jeho svěřence čeká druhý zápas v tomto přípravném bloku už v pondělí v Polsku s domácím výběrem.

Čtěte také: Lvíčata si smlsla na Slovensku, Černý pomohl k výhře hattrickem

Jak prospěšný byl zápas pro váš tým?
Nejen pro nás, ale myslím, že i pro Slováky, byť zrovna pro ně nedopadl zápas nejlépe, to bylo přínosné utkání. Z naší strany tam bylo poměrně hodně pozitivních věcí. Těžili jsme z dobrého vstupu a brzkých branek, které hráčům dodaly větší klid. Opírali jsme se o aktivitu, ze které jsme vytěžili situace, které buď vedly přímo ke gólu, nebo alespoň určovaly kontrolu zápasu. Celá první půle se mi líbila, v té druhé už byl obraz hry jiný, Slovensko se zlepšilo, my ztratili aktivitu a z toho vyplývala skutečnost, že Slováci více kontrolovali míč.

Jak moc vám vyšel záměr povolat hráče mimo základní osu, kteří teprve bojují o konečnou nominaci na malé EURO?
Předem jsme kalkulovali s tím, že pro zápasy se Slovenskem a Polskem vyzkoušíme kluky, kteří jsou s námi vůbec poprvé, nebo ty, kteří se do kádru jedenadvacítky vracejí po delší době. Chtěli jsme jim nabídnout možnost zkusit zabojovat o nominaci. O koho jde? Po delší době se nám vrátil třeba Filip Kaša spolu se Stefanem Simičem. Filip si o nominaci vyloženě řekl svými výkony v Žilině, kde pravidelně nastupuje a odvádí slibné výkony. Oba hráče jsme chtěli vidět v akci. Když jsme u těch obránců, tak dalšími takovými hráči jsou třeba Michael Lüftner ze Slavie nebo Patrizio Stronati z Boleslavi, který si o pozvánku také řekl svými výkony v klubu. I on se podobně jako Kaša vrací po delší době a dostane příležitost.

Kteří z potenciálních adeptů o EURO na vás proti Slovensku udělali největší dojem?
Jedním z nich byl určitě Jakub Nečas, který má za sebou vydařený zápas. Z těch, co se vraceli, pak Zdeněk Linhart, který odpracoval penzum práce a podpořil svůj výkon i vstřelenou brankou. A jsem rád, že Vašek Černý po těch zdravotních problémech, které ho poslední dobou provázely, je zase zpět a v utkání prokázal svou platnost. Taky Luděk Vejmola v bráně ukázal dobré věci, ale samozřejmě tam byli i další. Je to na detailnější rozbor, až si utkání v klidu vyhodnotíme.

Šanci dostali také mladší hráči jako třeba Mihálik nebo Macek. Dá se říct, že si už svým způsobem budujete kostru mužstva pro další cyklus jedenadvacítky?
Dá se to tak brát. Jsem rád, že se naskytla možnost vyzkoušet mladé kluky. Třeba Roman Macek spadá věkově ještě do devatenáctky, stejně tak Ondra Mihálik. Bylo prospěšné je mít už teď v týmu, aby do něj nakoukli, nasáli atmosféru. Vše se počítá.

Nepřehlédněte: Plavkyně Závadová: Patřím do vody. Žiju v ní, přitahuje mě