VYBERTE SI REGION

Dančí steak? Ne. Fotbalisté mají kuchaře, který nevaří. Dohlíží na kolegy

Praha - Hlavně nic nepodcenit. Může se vám to zdát jako nudná fráze, ale přesně tohle heslo vystihuje fotbalovou reprezentaci. Kromě lékařů, fyzioterapeutů či kustodů má od letoška i vlastního kuchaře. Rudolf Juriga s národním týmem vyrazil i na pokračování kvalifikace o Euro do Turecka a Kazachstánu.

10.10.2014 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: ČTK/Vojtěch Vlk

Jeho role? Nestojí permanentně u plotny, spíš dohlíží, aby bylo všechno tip ťop. Aby se z jídla nakonec nestal fatální detail, který Čechy připraví o mistrovství Evropy. Však i trenér Pavel Vrba přiznává: „Kuchaře s sebou bereme hlavně z preventivních důvodů."

Juriga u týmu pracoval už za kouče Michala Bílka během předloňského Eura, kde Češi dokráčeli do čtvrtfinále.

„A myslím, že i moje mise byla úspěšná. Od té doby mě z reprezentace kontaktovali často," vypráví Juriga.

Při povídání s novináři měl na sobě bílý rondon s logem fotbalové asociace a vyšitým jménem. „Stojí pět tisíc, pánové."

Suroviny? Žádné s sebou nevzal

Chlapík s kulatou tváří, holou hlavou a slezským akcentem působí jako dokonalý opak slavných kolegů, extrovertů Babici a Pohlreicha.

Netasí hlášky na potkání a o práci mluví věcně. Mimochodem, když není s fotbalovou „repre", vaří v restauraci na jabloneckém sídlišti Žižkův vrch.

Po kuchyních dělá už skoro třicet let, do životopisu si může psát i štace ve Švýcarsku, Německu a Rakousku. Teď si přidá další dvě, byť krátké: Turecko a Kazachstán.

Zajímá vás, co si s sebou vezl? Tady je překvapivá odpověď: „Vůbec nic."

Možná je v tom i kus logiky, reprezentace bydlí v luxusních hotelích, kde je riziko jakékoliv zrady minimální. Na všechno ostatní je tady Juriga. „Musím dohlédnout na čas a kvalitu. Zodpovídám za to, že jídlo bude takové, jaké má být. Že bude z kvalitních surovin nebo že nebude moc kořeněné."

Chce mimořádné jídlo. Asi jehněčí

Nedívají se místní kuchaři na vetřelce skrz prsty? Juriga zakroutí hlavou a řekne: „Všechno je to o domluvě, navíc ve špičkových hotelích bývají zvyklí. Mimořádná návštěva potřebuje mimořádné podmínky."

A mimořádné jídlo, do sportovců nemůžete ládovat husu nebo guláš se šesti. (Poznámka pro ty, kteří čtou tyhle řádky nalačno: Zbytek textu raději vynechte.)

„V Kazachstánu bude nejspíš jehněčí a uvažovat můžeme i o hovězím, ale o tom nejlepším z vyhlášeného plemene Angus."

Nakonec Juriga přece jen roztaje. Když se reportéři zeptají, co by jim uvařil, v jeho tváři se objeví úsměv, do kterého vtančí následující slova: „Je podzim, takže asi zvěřinu. Co takhle dančí steak? K němu kaštanové pyré a marinovanou hrušku."

Tohle menu je však ryze „civilní", fotbalisté na něj můžou zapomenout.

MARTIN MLS

Autor: Redakce

10.10.2014 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Čeští vědci přišli na to, proč někteří lidé marodí častěji

Brno – Proč jsou někteří lidé náchylnější k infekcím a alergiím? Na tuto otázku možná našli odpověď vědci z Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. 

Pes vběhl na cizí pozemek, majitel mu ustřelil přirození. Teď jej soudí

Klatovsko – Nelehký úkol stojí před klatovským okresním soudem. Musí rozhodnout, zda je Zdeněk Skalický (53 let) nebezpečný pistolník, který ustřelil samonabíjecí pistolí psu přirození jen proto, že vběhl na jeho pozemek, nebo šlo jen o nešťastnou náhodu, když se chovatel snažil bránit své ovce před útočícím predátorem.

Hra s ohněm skončila. Rakousko to zvládlo

Berlín – Němečtí komentátoři vesměs pozitivně hodnotí výsledek rakouských voleb, kdy v nedělních volbách vyhrál kandidát Zelených Alexander Van der Bellen nad Norbertem Hoferem ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies