V Sigmě nastoupil k dvacítce zápasů, poté jej ale opět dostihly zdravotní potíže s kolenem a s profesionálním fotbalem byl konec. V Olomouci skončil zkušený stoper loni v červnu, s fotbalem začal znovu v páté švýcarské lize.

Trenér B-týmu Sigmy Augustin Chromý
Kouče Chromého sebevražda Bystroně zasáhla: Byl strašně fajn

V pátek večer však učinil poslední rozhodnutí života, spáchal sebevraždu.

„Je to zase ztráta jednoho mladého lidského života. Je to špatné i u lidí, které neznáte a u lidí, se kterými je člověk nějak v kontaktu a zná je, je to zdvojnásobené. Je to velmi smutné. Nic jsem k tomu nezjišťoval. Myslím, že už to nemá cenu po tom nějak pátrat.“ konstatoval sportovní ředitel Sigmy Ladislav Minář, který v létě 2014 Bystroně na Hanou přivedl.

Bojoval, ale zranění mu ubralo sílu

Z lavičky tehdy tým vedl Leoš Kalvoda. „Když byl u nás, tak jsme do toho šli s tím, že se dá znovu dohromady. A když už se mu to dařilo, tak se mu to koleno stalo podruhé. Bojoval s tím, ale druhé zranění už mu asi ubralo sílu k tomu, aby směřoval opět k vrcholovému fotbalu,“ komentoval manažer Sigmy náročné období, kterým zkušený obránce na Hané procházel.

Avšak podle Mináře kladně naladěn a se vší bojovností.

„Přes B-mužstvo jsme ho připravovali pro A-mužstvo a působil velmi pozitivně. Bez toho by těžko mohl jít do toho modelu, ve kterém jsme pracovali na tom, aby se vrátil. Pak se to povedlo, hrál za A-mužstvo. Všechno směřovalo k tomu, aby se dostal zase na úroveň, kterou dřív procházel. Bohužel další zranění ho zabrzdilo. A kam ho potom vedly další kroky, to už nevím,“ podotkl.

David Bystroň při letní přípravě ve Viktorii Plzeň v roce 2012
Fotbalová tragédie. Sebevraždu spáchal další bývalý hráč Plzně Bystroň

Velmi nebezpečná nemoc

Během práce u fotbalu poznají trenéři a funkcionáři řadu případů promrhaných talentů či velkého trápení po konci kariéry, na které navazují různé neblahé osudy.

Podruhé během necelého měsíce se ale český fotbalista rozhodl své problémy řešit cestou, ze které není návratu.

„U sportovce je to trošku specifické. Od mladého věku jsou pořád formováni a zaměřování na nějakou činnost. Pak je otázka, jak se jim během kariéry daří, jak se dokážou zabezpečit. A pak je důležitý přechod, kdy se přechází do jiného způsobu života nebo civilního zaměstnání,“ tvrdil Ladislav Minář a dodal: „Ne každý to potom nějakým způsobem zvládá. Když se psychika nějak naruší, tak je to velmi nebezpečná nemoc. Každý si během své kariéry vytvoří menší nebo větší problémy, které třeba potom nezvládne.“

Návrat Bystroně do Plzně

Zdroj: Youtube

Super kluk, hodnej a veselej

Při otázce na bývalého spoluhráče posmutní také čtyřiadvacetiletý gólman Sigmy Michal Reichl.

„Znal jsem ho dva roky. Je to strašný. Nemůžu říct, co se stalo. Nebyl jsem s ním teď v kontaktu, vůbec nevím. Je to trágedie,“ dobře ví olomoucký brankář, který si čin zesnulého kamaráda zatím neumí vysvětlit.

„Byl úplně super kluk, hodnej a veselej. Vůbec nevím, co ho to napadlo. Včera jsem nemohl ani večer spát, pořád jsem na to myslel. Fakt je mi to strašně líto,“ uzavírá zkroušeně.

František Rajtoral spáchal sebevraždu. U Doosan arény vzniklo pietní místo.
Rajtoralovi chyběla rodina, shodli se hráči. Má pozitivní vliv, říká Hašek