Jeden z nejlepších českých fotbalových útočníků současnosti se dával dohromady skoro dva roky. Na podzim se rozehrával v juniorce Aston Villy a v novém roce už stihl tři zápasy za áčko. 

„Konečně můžu myslet zase jen na fotbal," usmál se 26letý čahoun, jenž přišel o dva roky v ideálních letech kariéry.

„Nemyslím, že je to problém, spíš škoda," řekl Deníku bývalý útočník Pavel Kuka, vicemistr Evropy 1996. „Ztratit dva roky je hrozné, ale nejdůležitější je, že v sobě našel sílu k návratu. To je jeho první vítězství. Pokud mu vydrží zdraví, klidně může ještě šest osm let hrát na elitní úrovni."

Tyhle věty musí Kozákovi znít hodně sladce. Místo perfektně zastřiženého trávníku v minulých dvou letech chodil po doktorech a trápil se, takže nepřekvapí jeho smutné vzpomínání: „Někdy bylo těžké zůstat pozitivní."

Řekne si o Euro?

Nevzdal se a teď je zpátky. „Maká pro mužstvo, je to velký profík," pravil Rémi Garde, trenér Aston Villy. Mimochodem, beznadějně poslední tým Premier League s Kozákem v sestavě uhrál čtyři body, třetinu z celkových dvanácti.

Slezský patriot se zatím netrefil a možná už to v Birmingamu ani nestihne. Mluví se o jeho odchodu do Celticu Glasgow či do Janova. Pokud by přestoupil, musel by si necelých pět měsíců před Eurem zvykat v novém prostředí.

Má šanci se hned vrátit do reprezentace? „Samozřejmě," přikývl Kuka. „Pokud zůstane fit a bude pravidelně hrát, jsem i pro jeho nominaci na Euro. Česko nemá tolik kvalitních útočníků, nemůžeme si dlouze vybírat."

Rosický už trénuje

Kozák má výhodu, že na rozdíl od většiny reprezentačních konkurentů už hraje a může se na dálku ukazovat kouči Vrbovi jako ve víkendové partii s Leicesterem, kdy z něj sálala energie a měl blízko ke gólu.

Pro připomenutí: národní tým čekají první letošní zápasy koncem března (24. se Skotskem, 29. ve Švédsku).

Když už jsme v Anglii, musíme zmínit ještě jedno jméno. Hádáte správně, kapitána reprezentace Tomáše Rosického. Vykurýroval koleno, jež mu operovali v srpnu, a před týdnem začal trénovat s Arsenalem.

„Potřebujeme, aby před návratem někde odehrál zápas," pronesl Arséne Wenger, trenér Arsenalu. Někde = třeba klubová juniorka, kterou v pátek čeká duel se Swansea. I s Rosickým?

Útočníci pro reprezentaci

  • David Lafata (Sparta). Ani s věkem neztrácí hlad, v kvalifikaci na Euro toho odehrál z českých útočníků nejvíc.
  • Milan Škoda (Slavia). Pokud se na jaře jeho gólový kulomet nezasekne, nominace na Euro ho nemine.
  • Tomáš Necid (Bursaspor). Další jasná volba. V Turecku se pere o korunu krále ligových střelců a na Euru si může říct o velký přestup.
  • Libor Kozák (Aston Villa). Předpokladem číslo jedna je u něj zdraví. Navíc se neví, zda v zimě nezmění klub.
  • Matěj Vydra (Reading). Druhou anglickou ligu hraje pravidelně, ale od začátku sezony vstřelil jen tři góly.
  • Milan Baroš (Mladá Boleslav). Nic není nemožné. Pokud bude druhý nejlepší střelec reprezentační historie na jaře zdravý a zazáří, může se konat velký comeback.
  • Václav Kadlec (Midtjylland). Ve Frankfurtu si na podzim neškrtl (108 minut), teď ho čeká nová výzva v Dánsku.
  • Zdeněk Ondrášek (Wisla Krakov). Po čtyřech letech skončil v Norsku a odešel do Polska. Je neprověřený, nikdy v reprezentaci nehrál.
  • Martin Nešpor (Gliwice). Stejný případ jako Ondrášek: ani on se v národním týmu zatím nikdy neukázal. Na podzim nastřílel osm branek.
MARTIN MLS