„Pozor, já sem nejdu odpočívat," poznamenal Axel Witsel. Tenhle belgický reprezentant hrával za Zenit Petrohrad. V létě zavrhl odchod do Anglie, v zimě zase odmítl Juventus.

Rozhodl se pro Čínu. Ano, kvůli penězům. „Taková nabídka nešla odmítnout. Může přijít jednou za život," dodal 28letý táta malé dcery.

Čtěte také: Když je brácha vzorem… Splní si sny i pilný Tomáš Čelůstka?

Připomíná vám to něco? Ano, dost se to podobá přestupu (stejně starého) Bořka Dočkala. Také v případě Witsela měla klíčové slovo manželka: „Rozhodovali jsme se spolu."

Jenže na rozdíl od Evropy musí hráči v něčem „slevit". Těžko už zažijí duely proti nejlepším na světě, těžko jim někdo odpustí byť jen malou chybu. „Ale já pořád chci hrát na nejvyšší úrovni i v reprezentaci," líčí Witsel.

Zájem o fotbal

Co je na Číně pozitivní? Zájem o fotbal. Země, v níž žije více než miliarda lidí (údajně 1 373 735 024, což se však mění každou vteřinou), má nejen peníze.

Lidé tu fotbal milují, sledují zápasy z Anglie nebo Španělska. A hlavně chodí i na místní fotbal.

Loni tu evidovali i padesát tisíc fanoušků na ligovém zápase (průměr činil 24 tisíc diváků).

To je rozdíl oproti šejkům z Emirátů nebo Kataru, že?

Přesto je tu jeden společný jmenovatel: také Čína si přeje (v roce 2030?) hostit mistrovství světa. Nicméně jak vidno, jde na to jinak než bohatý Katar a jeho pochybné „vylobbování" šampionátu v roce 2022.

Nepřehlédněte: Cesta vzhůru. Šafářová šplhá žebříčkem zpět mezi nejlepší

Šokující přestupy

Čína investuje do mládeže, získává kouče. Jistě jste slyšeli o jménech jako Luiz Felipe Scolari, Felix Magath či Manuel Pellegrini. Leč do nejlidnatějšího státu míří i veřejnosti skoro neznámí trenéři pro juniory.

Nicméně vraťme se ještě jednou k Witselovi. Jeho přestup šokoval Evropu. Nepřekvapila částka, ale samotné načasování transferu.

Číňané poslali do Ruska více než půl miliardy, ač mu v Petrohradu končila v létě smlouva. A sám tvrdil, že novou nepodepíše. Za pár měsíců tak mohl odejít, aniž by Zenit viděl jediný rubl.

Šlo o netrpělivost, nebo na Dálném východě tyto záležitosti ani nesledují? Dost možná, že to neřeší.

Oficiálně dělá svaz nejrůznější omezení (v nové sezoně mohou hrát jen tři hráči z ciziny), ovšem Čína prostě loví a loví dál: v hledáčku klubů se objevili také Mesut Özil nebo Wayne Rooney.

Do konce února ještě pár dnů zbývá… Napodobí někdo Dočkala?