Online reportáž

Fotbalový zvěd Antonín Plachý o sobě zvesela vypráví: „Viděl jsem spoustu chorvatských zápasů, což ale ještě neznamená, že jsem expert na tamní fotbal. Považuju se spíš za experta na chorvatskou dovolenou." Nevadí, i expert na chorvatskou dovolenou se může Čechům hodit. Jejich situace na Euru není po prvním zápase se Španělskem růžová: národní tým se sice proti favoritovi sápal po senzační remíze, ale kvůli gólu last minute a porážce 0:1 je na nule.

Teď je tu zápas číslo dvě, fotbalová Tour de France pokračuje v Saint-Étienne ve zrekonstruované aréně pojmenované po obchodníkovi Geoffroyovi Guichardovi. Že se stadionu přezdívá Chaudron, čili Kotlík? Věřme, že se v něm Češi neusmaží; jejich pobyt ve Francii, na který se fotbalový národ těšil čtyři roky, by to mohlo zkrátit.

„Na paniku je ještě čas," uklidňuje druhý nejstarší český hráč, útočník David Lafata. Nelze s ním nesouhlasit: letos poprvé postoupí i čtyři týmy z třetích míst, takže Lafatovi a spol. teoreticky může stačit zvládnout i jeden ze zbývajících zápasů s Chorvatskem a Tureckem (příští úterý v Lens).

Balkánský level

Zatímco před premiérou se španělskými „házenkáři" bylo potřeba zůstat v klidu a nepřestávat běhat, proti Chorvatsku musí Češi přepnout na balkánský level. Pokračuje Plachý: „Znáte Chorvaty. Jakmile se jim přestane dařit, můžou se ozvat jejich jižanské pudy houknou na sebe, začnou bláznit…"

Takže jak zní návod? Kousat, štípat, provokovat? „Na tohle asi nejde hrát, ale to neznamená, že na ně musíme být hodní. V žádném případě," radí Plachý.

A ještě jedna jeho poznámka: „Pokud mají Chorvati nějaké slabiny, najdete je v defenzivě."

V útoku s Lafatou

Česká sestava doznala oproti úvodnímu duelu se Španělskem dvou změn. Na pravém kraji zálohy se objeví místo Theodora Gebre Selassieho Jiří Skalák, v útoku dostane důvěru kanonýr Sparty David Lafata.

A Chorvatsko? Po výhře nad Tureckem se topí v euforii. Fanoušci si hýčkají ofenzivní esa Modriče (Real), Rakitiče (Barcelona) či Mandžukiče (Juventus) a současnou generaci hrdě srovnávají s bronzovým týmem z mistrovství světa 1998.

„I proti nám se cítí jako favoriti a jsou sebevědomí. Teď je jen na našich chlapcích, co s chorvatským sebevědomím udělají," říká Plachý. Ještě musíme upřesnit jeho roli: není to expert na chorvatskou dovolenou, na fotbalové asociaci šéfuje trenérsko-metodickému úseku.

Mimochodem, Češi ještě nikdy Chorvatsko neporazili.