Základní úkol Češi na Andrově stadionu splnili a soupeře ze druhé stovky světového žebříčku porazili 2:0. Čekalo se ale přece jen trochu víc. „Můžu být spokojený jen s tím, že jsme dva nula vyhráli. Jinak výkon byl odpovídající přátelskému zápasu. Měl jsem dojem, že někteří hráči trochu podlehli tomu, jak se psalo, že Kanada je soupeř, který nám nemůže ublížit," řekl Pešice.

Rozjezd přitom nebyl vůbec špatný. Už po třech minutách oslavil debut v národním dresu gólem obránce Sunderlandu Ondřej Čelůstka. Ladislav Krejčí centroval z přímého kopu a Čelůstka hlavou otevřel skóre.

Ve zbytku první půle už to ale nebyla taková hitparáda. O vzruch před kanadskou brankou se staral nejvíc Václav Kadlec, jenž připravil šanci Liboru Kozákovi i Bořku Dočkalovi. Ti ale proti brankáři Hirscheldovi neuspěli. A tak na konci poločasu dostali Kanaďané příležitost, aby protrhli osm zápasů trvající střelecké prokletí. Suchý podcenil souboj s hbitým De Rosariem a pak ho ještě ve vápně fauloval. Tedy penalta!

Kapitánem „javorových listů" však zřejmě neznal české rčení, že faulovaný pokutový kop zahrávat nemá a Petra Čecha ranou k pravé tyči nepřekonal. „Věděli jsme, že i když soupeř dlouho nedal gól, tak v těch minulých zápasech šance měli. Při penaltě jsem se rozhodl na poslední chvíli. Nebyla špatně kopnutá, ale naštěstí pro mě v ideální výšce, kam jsem dosáhl," řekl Čech.

Vítěznou tečku napsal Hořava

Ve druhém poločase hru trochu rozhýbal příchod donedávna olomouckého záložníka Tomáše Hořavy, ale velké šance to dlouho nepřinášelo.

A tak se bezmála desetitisícové publikum muselo zabavit samo. Několikrát po tribunách proběhla mexická vlna, přestože český výkon diváky ze sedadel dlouho nezvedal. „Olomouckým fanouškům musím poděkovat, protože mužstvo neustále tlačili a nakonec mu povzbuzováním pomohli k lepšímu výkonu," poznamenal Pešice.

Vše změnila 82. minuta a druhý gól v kanadské síti. Na pravé straně rozjel akci Vydra, předal Dočkalovi, jenž poslal do sóla proti brankáři Hořavu. Když domácí borec vstřelil svůj premiérový gól za reprezentaci, stadion explodoval. Hořavu pak pochválil i trenér Pešice. „Dnes hru zklidnil a ukázal, že do národního týmu patří, předvedl velmi dobrý výkon," uvedl.

Skóre pak mohl přikrášlit ještě Matěj Vydra, ale jeho střelu Hirschfeld vyrazil. Tečka za rokem 2013 tedy v Olomouci symbolicky zůstala Hořavovi.

Rok 2014 začne národní tým v Uherském Hradišti. V přípravném utkání se tam Češi utkají 5. března s Norskem.

Přípravné fotbalové utkání v Olomouci:

Česká republika - Kanada 2:0 (1:0)
Branky: 3. Čelůstka, 81. Hořava. Rozhodčí: Bryn - King, Thomas (všichni Wales). Bez karet. Diváci: 9749.

Česká republika: Čech - Gebre Selassie, Sivok (46. Mazuch), Suchý, Čelůstka - Hübschman - Dočkal (86. Rajtoral), Vaněk (46. Jiráček), Krejčí (57. Hořava) - V. Kadlec (75. Šural), Kozák (46. Vydra). Trenér: Pešice.
Kanada: Hirschfeld - Ledgerwood, Henry, Hainault, De Jong (62. Morgan) - Straith - Ricketts (73. Attakora), Pacheco (73. Bekker), Osorio (62. Teibert), Jackson (24. Porter) - De Rosario (82. Clarke). Trenér: Floro.

Další přípravná utkání:

Soul: Korea - Švýcarsko 2:1 (0:1)
Branky: 56. Hong Čong-ho, 85. I Čong-jong - 7. Kasami.

Antalya: Bělorusko - Albánie 0:0

Dubaj: Rusko - Srbsko 1:1 (1:1)
Branky: 30. Samedov - 32. Djordjevič.

Tallinn: Estonsko - Ázerbájdžán 2:1 (0:1)
Branky: 54. Zenjov, 66. Lindpere - 44. Alijev.

Herning: Dánsko - Norsko 2:1 (1:0)
Branky: 13. Kvist, 90. Boilesen - 78. Pedersen.

Adana: Turecko - Severní Irsko 1:0 (1:0)
Branka: 45.+2 Erding.

Dublin: Irsko - Lotyšsko 3:0 (1:0)
Branka: 22. Keane, 68. McGeady, 80. Long.

Milán: Itálie - Německo 1:1 (1:1)
Branky: 28. Abate - 8. Hummels.

Vratislav: Polsko - Slovensko 0:2 (0:2)
Branky: 31. Kucka, 38. Mak.

Londýn: Anglie - Chile 0:2 (0:1)
Branky: 7. a 90.+4 Sanchez.

Glasgow: Skotsko - USA 0:0