Předchozí
1 z 2
Další

„To je absolutní nesmysl,“ řekl pro Deník osmapadesátiletý manažer.

Jeden z nejznámějších českých agentů několikrát zopakoval, že trenér pouze „vařil z toho, co bylo a je k dispozici.“

Za třináct měsíců se v nominaci fotbalové reprezentace objevilo 43 hráčů. Není to přece jen moc?
Ano, je to hodně, ale pouze to svědčí o tom, že náš fotbal postrádá výrazné osobnosti.

Jak to myslíte?
Národní tým těžko stvoří nového Pavla Nedvěda nebo Karla Poborského. Úctu si hráči nejprve získávají na klubové scéně.

Pochopitelně, ale několik hráčů v Jarolímově týmu nedosahovalo úrovně ani „běžné“ reprezentace. Třeba Lukáš Droppa, jehož zastupujete vy.
Tohle musím uvést na pravou míru. Lukáš měl v té době polské agenty, kteří s ním dělali krkolomné věci. U mě je dva měsíce. Pomohl jsem mu do Slovanu Bratislava a bavili jsme se takhle: musíš začít od začátku, třeba se časem posuneš výše. Když už jsme u toho, tak si myslím, že v obou zápasech, ve kterých nastoupil (v Německu a doma s Norskem), patřil Lukáš k těm lepším hráčům.

Kouč Karel Jarolím.
Loutka ze hry o trůn. Jarolím se nenechá oškubat, má ale na kahánku

V poslední nominaci se také objevil Šimon Falta, ale nezahrál si ani minutu.
Tady vidíte, že nejsem ten, kdo by ovlivňoval trenéra. (úsměv). Ano, občas se vídáme, bydlíme kousek od sebe, naše vnučky si hrají spolu. Jsme přátelé.

Zpět k objevu z Olomouce. Není škoda, že nedostal šanci, když má takovou formu?
Já se nezlobím a co vím, tak ani Šimon ne. Byl jsem za ním v Plzni před zápasem se San Marinem a byl nadšený, že poznal atmosféru v národním týmu.

Kvalifikace skončila neúspěchem. Předpokládám, že na to máte stejný názor.
Musíme si uvědomit, že nejsme země, která si z každého cyklu zajistí postup ze skupiny. Procházíme výkyvy. A nejen my, podívejte se na Holandsko. Minule nepostoupilo na evropský šampionát, teď ani na mistrovství světa. Přitom každý si řekne Holandsko, fotbalová velmoc.

A co malý Island, jenž si zajistil přímý postup?
Koukněte se, kde působí jeho hráči! Anglie, taky Anglie a zase Anglie. Mají tam dobrý systém, nejlepší mladíci jsou od čtrnácti let v akademiích ve vyspělých evropských zemích. Před lety jsme přivedli na zkoušku do českých klubů dva fotbalisty z Islandu. Trenéři říkali, že jsou na tom stejně jako tuzemští hráči, že nevidí žádný rozdíl. Teď si vezměte, kde působí oni a kde naši hráči. A jen tak mimochodem, ti dva, kteří tu byli na zkoušce, jsou oba současní reprezentanti Islandu.

Na snímku Škoda (vpravo) a Daníček.
Střelec Zbrojovky Škoda: Chtěl jsem míč hlavně trefit, aby šel do brány

Roman Berbr při hodnocení uvedl, že jsme měli jednu z nejlehčích skupin. Ovšem před Českem skončilo Německo a Severní Irsko, které na Euru dopadly lépe.
V současné době nenajdete lepší mužstvo než Německo. Vždyť s mladíky vyhrálo Konfederační pohár. Na první místo nebyla šance, zbývalo bojovat o druhé místo.

A to se nepovedlo…
Jako agent bych to asi neměl říkat, ale nejsme tak dobří jako kdysi. A nezapomínejme na to, že mistrovství světa nás míjelo i v dobách, kdy jsme byli na vrcholu. Za dvacet let, co dělám do fotbalu, jsem zažil spoustu úspěchů i neúspěchů. A pamatuji sedmdesátá léta, osmdesátá léta. Tehdy se také střídaly dobré i špatné časy. Víte, že rok po triumfu na mistrovství Evropy v roce 1976 jsme dostali tři góly ve Walesu a bylo po MS?

Není tedy chyba, že se pořád o postupu mluvilo? Jarolím byl pod tlakem.
Aby šéf fotbalové asociace řekl, že budeme hledat a zkoušet? To by veřejnost nepřijala.

Teď to však schytal nejvíc kouč. Je to oprávněné?
Jarolím patří k nejlepším trenérům u nás. Vařil z toho, co měl k dispozici. Neznám trenéra, který by nechtěl nejlepší hráče. To je blbost. Bylo by to krátkozraké.

Co říkáte na informaci o jeho platu? Neptám se, zda je suma přiměřená, ale spíše na to, zda bylo správné ji pustit do médií?
Nepřišlo to v úplně šťastný moment.

Ondřej Zahustel ze Sparty (vpravo) a Daniel Kolář z Plzně.
Musíme dál bojovat za dres, který nosíme, říká stoper Sparty Zahustel

Můžete být konkrétnější?
Stav společnosti je nejhorší, co znám, ať jde o vztahy mezi lidmi, nebo vztahy v byznysu. Je jasné, že taková informace má za cíl vzbudit závist. Lidé si řeknou: trenér dostává osm milionů za rok a fanoušek má průměrný plat třicet tisíc za měsíc. To se nedělá.

Fotbal takové příběhy přináší. I o vás jako agentech se toho dost napovídá, a ne zrovna v dobrém.
Lidé vidí jen vysoké částky a provize, ale to se nezakládá na realitě. Agenti patří k fotbalu stejně jako trenéři, novináři a diváci.

Často hovoříte s manažery z ciziny. Jak oni vnímají české hráče?
Mají pověst bezproblémových a charakterově dobrých hráčů, s nimiž není problém po taktické stránce. Ale je fakt, že u nás hledají spíše defenzivní posty, na práci s míčem jsou jistotou jižanské typy.

Co podle vás nejvíce trápí český fotbal?
Chybí nám pravidelné úspěchy a účast v Lize mistrů, abychom byli více na očích. Vezměte si, které týmy nás v letních předkolech vyřadily. Odkud jsou. Kypr, Rumunsko, Albánie, Srbsko. To nejsou jak se říká vyspělé země. Ještě, že existuje Evropská liga.

Jediným střelcem zápasu byl Daniel Kolář
Autor vítězného gólu Kolář: Ani si nevybavuji, jak mi tam míč spadl