Rozzlobil se na Romana Berbra, který mu před blížícími se volbami zakázal vystoupit v české komoře. „Je to naprosto nedemokratický postoj. Každý si o tom udělá svůj obrázek,“ uvedl 54letý činovník v rozhovoru pro Deník.

Je on ten pravý kandidát? Stejně jako soupeři, už má jen šest dní, aby o tom přesvědčil delegáty.

Ve fotbale se pohybujete řadu let. Je tohle období to nejtěžší, jaké jste zažil?
Nesmíme podléhat panice. Ano, je to doba složitá, ale ne nepřekonatelná.

Co vám vlévá optimismus do žil?
Vím, že je třeba změnit nahlížení na fotbal. A stejně tak vím, že je to běh na dlouhou trať. Nicméně řada zemí si prošla podobnými problémy a vyřešila je. Podívejte se na FIFA. Všechno je to otázka transparentnosti a důvěryhodnosti.

Stát kvůli aféře s dotacemi uzavřel finanční kohoutky. Neděsí vás to?
Doufám, že se to brzy obrátí k lepšímu. Alespoň částečně. Tady jde hlavně o regionální a mládežnický fotbal, aby měl zajištěné prostředky k životu.

Ptám se proto, že v miliardovém rozpočtu se počítalo se 600 miliony ve formě dotací.
Ano, pokud by tyto peníze nepřišly, šlo by o zásadní zásah s nesmírně krutými důsledky. Jednání o zajištění financování musí být prioritou nového výkonného výboru. Krizové scénáře existují, ale nejdříve je potřeba vyčerpat všechny jiné možnosti.

Byl jste poradcem Miroslava Pelty, který skončil ve vazbě. Tušíte, z čeho všeho jej policie obvinila?
Kromě něj a právníků to vědí orgány činné v trestním řízení a statutární zástupci fotbalové asociace. Já mám informace jen z médií a ani se k tomu nemohu vyjadřovat.

Dokážete si představit sebe na jeho místě v čele asociace?
Ano, jsem na to připraven. Ale zásadně odmítám, že by moje kandidatura byl nějaký pseudonedosatek loajality, jak se mi občas někdo snaží podsunout.

Můžete to rozvést?
Víte, on si každý myslí, že být předsedou je procházka růžovým sadem. Ale pokud to máte dělat opravdově, tak vám to nedovolí se zastavit ani na chvíli. Fotbal nespí a předseda je v zápřahu 24 hodin, 7 dní v týdnu.

Pelta byl nasazením známý. Jak hodnotíte jeho éru?
Nepoznal jsem tolik entuziastů pro fotbal, jako je on. A souhlasím, že jeho nasazení bylo enormní. Pro fotbal se povedla spousta věcí.

Zmínil jste, že předseda by měl dostávat plat. Co si pod tím má člověk představit?
V historii jsme měli placené předsedy jako Obsta a Mokrého i tzv. dobrovolné předsedy, kteří nepobírali pravidelnou odměnu. Ať to byl Hašek, teď Pelta nebo předtím Chvalovský. Ale to není dobrá cesta, i z hlediska transparentnosti. Podívejte se na UEFA, FIFA a řadu dalších svazů. Oni moc dobře vědí, proč své předsedy platí. Ochraňuje to jak je, tak i celou organizací. Musíte se vzdát svých jiných aktivit – předsednictví svazu nelze dělat nárazově či doplňkově.

Od začátku kandidatury říkáte, že se fotbal musí změnit. Je to reálné?
Především je nutné dodat, že jedna osoba – byť předseda – nic nezmůže. Potřebuje co nejvíce spojenců na všech úrovních. Ve výkonném výboru, v komisích, v klubech i v regionech.

Už takové spojence sháníte?
Jistě, mám určitou představu, kterou postupně prezentuji. Čeká nás ale demokratická volba, nefunguje to jako v jiných institucích, že by si předseda nominoval svůj tým.

Volby jsou za pár dní. Dá se za tak krátkou dobu něco stihnout?
Časový úsek je nedůstojný. Rozhodující budou jednání s profesionálním a regionálním fotbalem. Oni se sami rozhodnou, koho podpoří.
A jsme u toho. Jak byste se tvářil na spolupráci s kontroverzním funkcionářem Romanem Berbrem, který kandiduje na místopředsedu?
O žádné spolupráci nevyjednáváme, nehledě na to, že nikdo nebyl ještě zvolen. Ale volební systém je znám a připouští variantu, že se do výkonného výboru dostanou lidé s odlišnými názory na fotbal.

Takže byste s ním dokázal vyjít?
Poté, co mi přes moji žádost neumožnil vystoupit na jednání české komory, vidím tuto záležitost jako vysoce problematickou.

Vnímáte, že má moc a určuje směr fotbalu?
Nepochybně je to silný hráč na šachovnici.

Fotbalu bývá vyčítáno, že neřeší střet zájmů. Jak na to nahlížíte?
Nejsem ani zástupce klubu, ani rozhodčí. Směrnice o střetu zájmů je nástroj, který by se dal snadno zavést. Usiloval bych o to.

Češi se také vytratili z UEFA, nemyslíte?
Vidím nás jako solidně situovaný svaz. Nejsme velmoc ani trpaslík a rozhodně tu existuje prostor k další diplomacii včetně ambice na výkonný výbor UEFA.

Předpokládám, že právě tady se cítíte pevný v kramflecích.
Doufám, že to nebude znít neskromně, ale fotbalu mám co nabídnout. Odborné zkušenosti, kontakty, jazykovou vybavenost. Jsem týmový hráč a doufám, že k tomu tak voliči přistoupí.