Brněnský kapitán Pavel Zavadil nastoupil v nejvyšší soutěži poprvé od dubna v základní sestavě a hned zařídil remízu 1:1 v duelu úvodního jarního kola na hřišti Teplic. „Znovu jsem měl pocit, že jsem fotbalista," líčil nadšeně.

Čtěte také: Posily za miliony? Kdepak, Edenu vládne kanonýr Škoda

Ani komplikace po zranění kolena ho nepřivedly k myšlenkám na konec kariéry nemyslí. „Na jak dlouho to ještě vidím? Když budu zdravý, tak ještě na dlouho," usmál se.

V osmatřiceti letech potvrzuje svou extratřídu a nepostradatelnost pro Zbrojovku. „Vždy jsem Pavla uznával jako výborného fotbalistu. Je vůdčí typ, dokáže hru vzít na sebe v rozhodujících chvílích jako s Karvinou. I v Teplicích patřil mezi nejlepší hráče. Jsem strašně rád, že se po zranění vrátil. Má rád fotbal, což ho žene dopředu. Držím mu palce, aby ještě dlouho hrál," pronesl bývalý prvoligový brněnský záložník Tomáš Polách.

Tento subtilní míčový kouzelník strávil ve Zbrojovce čtyři a půl sezony a Zavadil na jihu Moravy navazuje na jeho režisérské kvality. „Pavel dokazuje každý zápas, jak je platný. Podrží balon a hlavně výborně kope standardní situace, po kterých padá spousta gólů, sbírá hodně asistencí. Zbrojovce na podzim chyběl," dodal.

Nepřehlédněte: Dostane Sparta za Dočkala 230 milionů? Oživila jednání s čínským klubem

Rychlost vynahradí citem pro hru

Proč taky. Fyzicky se vyrovná také o mnoho let mladším spoluhráčům, pořád rozhoduje zápasy. „Vytrvalostně i koordinačně na ligu stoprocentně má. Rychlost ho bude trošku limitovat, tělo stárne, na druhou stranu má fantastické čtení hry a ve fotbale rozhoduje prvních pět metrů. Rychlost výrazně ovlivňuje schopnost předjímat, co se ve hře udá, kam míč poletí, což má Pavel naprosto geniální," vyzdvihl kondiční trenér brněnských fotbalistů Jan Cacek.

„Je takový Jarda Jágr ve fotbale. Jeho hlava chce, tomu Pavel podřizuje všechno. Na ligu stačí, pokud bude mít motivaci, kterou zrovna on neztratí," tvrdil Cacek.

Zbrojovka s ním počítá. „Komunikujeme s ním o prodloužení smlouvy, plán je minimálně na další rok. A jiná než hráčská role? Záleží, jestli se přestěhuje do Brna," sdělil trenér Zbrojovky Svatopluk Habanec.

Přestože se občas objevují názory, že tito klasičtí špílmachři brzdí hru, přínos brněnského lídra je neoddiskutovatelný.

„Strašně oproti světu zaostáváme v práci s míčem, v momentu překvapení, v nečekané přihrávce, což dokážou takoví hráči. Některé zápasy vypadají tak, že se strašně silní a naběhaní borci pouští do každého souboje hlava nehlava, ale fotbalovost se trošku vytrácí. Nesouhlasím s tím, aby se fotbal hrál jen s urážečema," dodal Polách.

Psali jsme: Federer by si rád zahrál čtyřhru s Nadalem: Myslím, že by nám to šlo