Habancovi definitivně srazila vaz nedělní porážka 0:3 v moravském derby s Olomoucí, po níž se tým s jediným bodem v tabulce propadl na poslední příčku. „Vážíme si práce, kterou trenér Habanec v našem klubu odvedl, o jeho dalším působení v klubu budeme dále jednat. Příčin současného stavu je víc, změny se dotknou i hráčského kádru,“ uvedla Zbrojovka v prohlášení.

Brněnské fotbalisty po výprasku v Olomouci, kde dostali všechny góly už za prvních čtrnáct minut, čekají tresty. „Výstraha sankčních postihů se proměnila v praxi,“ potvrdil klub.

Ani hráči už po zápase na Hané nevěděli, jak z mizerné situace ven. „V noci bohužel nespím, nevím, co změnit, jak tým nastartovat, co udělat líp. Věřím, že to brzo zjistíme a dostaneme se do pohody. Chce to výhru, to jediné nám asi pomůže,“ povídal kapitán Petr Pavlík.

Zbrojovka Brno (v červeném) podlehla Olomouci 0:3 kvůli tragickému úvodu zápasu.
Tři obdržené góly za šest minut. Zbrojovku stáhl výprask na dno tabulky

Proti nyní již bývalému trenérovi se postavili i brněnští fanoušci, kteří stále častěji používali pokřik „Habanec ven!“ „Dovedu si představit, pod jakým byl tlakem. I když měl Sváťa důvěru, vedení se snaží s tím něco udělat, zareagovat. Brno čeká důležitý zápas se Spartou, vedení si uvědomuje, že to chce impulz. Tohle k fotbalu patří, po čtyřech kolech je vždycky někdo poslední nebo předposlední a dochází k prvním výměnám,“ uvedl Josef Pešice, mistr ligy se Zbrojovkou z roku 1978.

Dosavadní asistenti Dostálek s Přerostem tým připraví minimálně na nejbližší prvoligový duel se Spartou, pak přijde reprezentační přestávka. „Jsou za námi čtyři kola, je brzy na soudy. Nemůžu říct, že Brno, Boleslav nebo Jihlava jsou vyložení outsideři. Start jim nevyšel, ale šestadvacet kol je ještě dlouhá doba, tabulku můžou na konci uzavírat jiné týmy,“ dodal Pešice.

Habancova éra ve Zbrojovce
Sedmačtyřicetiletý rodák z Brna přišel do Zbrojovky loni v létě, kdy na lavičce nahradil Václava Kotala. Tým pod jeho vedením skončil na jedenácté příčce, přičemž se namočil do boje o záchranu a prvoligovou příslušnost si zajistil až dvě kola před koncem. Charakteristickým rysem se pro Brno staly nerozhodné výsledky, za sezonu jich nasbíralo čtrnáct. Před letošní sezonou stanovil cíl skončit do osmého místa, po čtyřech kolech je však tým poslední.