„Mám čisté svědomí. Myslím, že jsem pro Sigmu odevzdal maximum," říkal ve čtvrtek hned poté, co na Horním náměstí doprodával punče. „Běž si je prodávat do Plzně," nešetřil ho se smíchem Michal Ordoš, který ho v prodeji střídal.

Kdy jste se dozvěděl, že se vracíte do Plzně?
Už v průběhu podzimu se mnou byla Plzeň pořád v kontaktu. Jejich plány, že se v zimě vrátím, tam byly od začátku, ale definitivně se to rozhodlo tento týden.

Jak velké slovo jste měl ohledně vašeho dalšího působení vy sám?
No, velké slovo… Nebylo mi sice úplně jasně řečeno, že se vrátím, ale bylo mi naznačeno, že se mnou počítají od zimy. Pak už jsme se o ničem jiném nebavili.

Teď už se můžete za krátkým olomouckým angažmá ohlédnout a zhodnotit ho. Tak jaké bylo?
Bylo takové nahoru dolů (úsměv). Když jsem přišel, tak jsem byl zraněný, pak jsem odehrál pár zápasů. Potom jsem měl otřes mozku, nehrál venkovní zápas. Přišla penalta a červená karta, takže jsem další utkání venku zase neodehrál.

Je pravda, že ze sedmi duelů jste jich hned pět odehrál na Andrově stadionu…
Byl jsem spíš domácí hráč. Měl jsem i trošku smůlu, ale to k tomu fotbalu patří. Mám čisté svědomí v tom, že jsem pro Sigmu chtěl udělat maximum. A myslím, že jsem ho odevzdal.

Ale asi jste čekal, že z té sedmičky zápasů vytěžíte více než šest bodů, ne?
Přesně tak. Myslím, že hlavně v těch domácích zápasech jsme ztratili hodně bodů. Ať už to bylo s Libercem, nebo hlavně se Zlínem, pak s Boleslaví, tam jsme měli minimálně na bod… Mohlo jich být víc, ale asi chybělo trochu štěstí.

Vy jste do Sigmy přišel v době, kdy ji trénoval Leoš Kalvoda, ale pak mužstvo převzal Václav Jílek. Jaká to byla změna třeba i pro vás osobně?
Každý trenér má své praktiky, jak na tréninku, tak mimo něj. Každý se s tím dokázal vypořádat jinak. Já jsem těch trenérů zažil spoustu, takže pro mě to nebyl problém.

Sedl si s Radakovičem

Přišel jste z Plzně, kde je v kádru hodně reprezentantů. Co říkáte na kvalitu olomouckého týmu?
I tady určitá kvalita je, bohužel se zatím nedostavil bodový zisk. Sigma se sice nemůže porovnávat s Plzní nebo se Spartou, protože tyto dva kluby mají v Česku nejlepší hráče. V Plzni jsem odehrál dva roky, znám ty kluky tak, že spolu můžeme hrát poslepu.

Velice dobře sehrané duo jste však rychle vytvořil s Urošem Radakovičem, se kterým jste byli hodnoceni jako jedna z nejlepších stoperských dvojic v Synot lize. Čím to bylo?
To byl přesně ten typ hráče, na kterého nemusím nic řvát a ani on nemusí na mě. Věděli jsme, kde stojíme, jak se zajišťujeme… Uroš mi strašně sedl, je to výborný fotbalista s velkým potenciálem do budoucna. Přeju mu hlavně, ať je zdravý a společně se Sigmou ligu zachrání.

Nechtěl byste si ho nejradši vzít s sebou do Plzně?
(smích) Je ještě mladý, ale perspektivu má. Záleží jen na něm, kam ten fotbalový život potáhne.

Kdo ještě z těch mladších olomouckých hráčů by to podle vás mohl dotáhnout daleko?
Těžko říct, kdo další ještě kromě toho Uroše. Haus (David Houska pozn. red.) tam odehrál spoustu kvalitních zápasů, ale když jsme předposlední, je těžké vyzdvihovat jednotlivce. Pár hráčů tady určitě je, ale jako tým jsme to výsledkově nezvládli.

Těšíte se zpátky na západ Čech? Čeká vás příjemnější boj o titul než starosti se záchranou.
Těším se. Plzeň je první, navíc nejdu do neznámého prostředí. A myslím, že i tamní kluci byli rádi, když se dozvěděli, že se vracím. Mám na to jen kladné ohlasy.

Ve Viktorii se však mezitím trochu změnila situace, začali hrávat mladí obránci, kteří se chytli. Bude pro vás návrat o to složitější?
Přesně, ale tam je to potřeba, protože ten tým má své roky, je tam hodně třicátníků (úsměv). A je potřeba do toho trošku sáhnout, aby jeden dva mladí vyskočili a dostali šanci. Tímto jde podle mě Plzeň správným směrem.

Euro by pro něj bylo bonusem

Jednu malou kaňku však váš návrat má, nezahrajete si poháry.
Ano, hlavně zápasy s Rapidem doma i venku kluci nezvládli. Bohužel jaro bude bez pohárů.

Na druhou stranu byste mohl mít motivaci dostat se na Euro ve Francii. Nemáte to v hlavě?
Hlavně musím být zdravý, dostat se do sestavy a odvádět dobré výkony. Jestli by tam přišel na konci sezony takový bonus v podobě nominace, tak bych se určitě nezlobil. V mých letech by to pro mě asi byla jedna z posledních velkých akcí.

Vy jste si už na mistrovství Evropy zahrál před třemi lety v Polsku. Existuje pro fotbalistu vůbec ještě něco víc?
Myslím, že určitě ne. Společně s Ligou mistrů je mistrovství, a je jedno, jestli Evropy nebo světa, ve fotbalové kariéře něčím jedinečným.

Plzeň se v úvodu jarní části sezony střetne se Sigmou hned třikrát, protože kromě ligového duelu je dohromady svedl i los domácího MOL Cupu. Bude to pro vás zvláštní?
Určitě to bude zvláštní (smích). Nejdřív jsem nevěděl, jestli se to losuje, nebo jestli už je to dané. Ale když se to takhle vylosovalo a já už věděl, že mé kroky budou směřovat zpátky do Plzně, tak jsem byl rád, že si zahrajeme s Olomoucí.

Sigmu čeká těžké jaro, navíc bez vás. Zachrání se?
Strašně důležitý bude první zápas s Bohemkou a celkově začátek. Když se Sigma předloni zachraňovala, ale nakonec jí to nevyšlo, bojovala až do posledního utkání v Liberci. Teď doufám, že se zachrání zavčas a že pak to jaro dohraje v klidu. Ale bude to mít hrozně těžké. Já klukům jen přeju, ať to zvládnou.

Otázka na závěr. Uvidí vás ještě někdy fanoušci v dresu Sigmy?
Věřím, že se zase jednou vrátím, je otázka kdy. Zatím je to ve hvězdách.