Suchý i Hubník byli odpoledne v péči lékařů národního mužstva, podle kterých je stav obou hráčů uspokojivý. "Hubník už odpoledne lehce trénoval s ostatními spoluhráči, Suchý byl v posilovně," řekl tiskový mluvčí týmu Jaroslav Kolář. "Zatím to není ve stavu, že bychom museli obvolávat někoho dalšího," dodal Bílek na tiskové konferenci.

Suchý má potíže s naraženým kolenem, Hubník zase s třísly. Oba hráči kvůli tomu také vynechali víkendové ligové zápasy za Spartak Moskva, respektive Herthu Berlín.
Bílek dnes také vyloučil, že by dodatečně do národního týmu přizval některého z ofenzivních hráčů, kteří jsou v jeho hledáčku. To se týkalo jihlavského útočníka
Stanislava Tecla, momentálně přizvaného do jednadvacítky, či ofenzivního záložníka Bořka Dočkala z Rosenborgu Trondheim.

"Pokud bychom někoho donominovali, byli by to jen hráči do defenzivy při případném výpadku Hubníka nebo Suchého. Teď neuvažujeme o tom, že bychom brali někoho do ofenzivy," uvedl Bílek.

Chyběl jen Hušbauer

Na srazu jinak přivítal všechny pozvané hráče, chyběl pouze sparťanský záložník Josef Hušbauer. Toho totiž ještě večer čeká ligová dohrávka proti Baníku Ostrava.

Prolomit střelecké trápení; takové je hlavní motto národního týmu před zápasy s Maltou a Bulharskem. Reprezentace totiž už čtyři zápasy a 378 minut čeká na vstřelení branky. Naposledy slavila gól 16. června v posledním utkání základní skupiny ME proti Polsku. V dalších duelech s Portugalskem, na Ukrajině, v Dánsku a naposledy v přípravě s Finskem ale Bílkův tým vyšel naprázdno.

Další podobné zaváhání si mužstvo už podle Bílka nemůže dovolit. I proto, že zvládnutí domácích zápasů považuje v kvalifikaci za klíčovou věc. "Je nutné, abychom se začali střelecky prosazovat. A důležitý získaný bod z Dánska potvrdit v domácích zápasech. Kdybychom porazili Maltu i Bulharsko, skupina by pak byla velmi dobře rozehraná," řekl Bílek.

Zvažuje i to, na které ofenzivní hráče při pátečním duelu s Maltou vsadí. "Ještě nemám jasno. Týká se to i obsazení míst v útoku," poznamenal Bílek. V posledních dvou zápasech dostal v základní sestavě šanci Tomáš Pekhart, který ale zatím v národním týmu ani jednou při dosavadních šestnácti startech neskóroval. "Ale pořád v něj mám důvěru," reagoval Bílek.

Bílka potěšil Rezek

Tentokrát ale nevyloučil, že možná sáhne ke změně. Těší jej třeba aktuální forma Jana Rezka. Ten dal branku v posledních třech zápasech kyperské ligy za Famagustu.

Bílek však prý vnímá i to, že atmosféra kolem národního týmu po poslední porážce s Finskem znovu "zhoustla". "Ještě se k tomu utkání vrátíme, protože jsme především první poločas hrubě podcenili. Ale zase to neznamená, že bych z toho měl vyvozovat důsledky pro nejbližší zápas. Maltu každopádně musíme porazit. A budeme potřebovat i podporu fanoušků," přál si Bílek.

Reprezentanti už také začali s přípravou na blížící se duely světové kvalifikace. Odpoledne vyrazili na stadion Evžena Rošického na pražském Strahově, kde budou trénovat i během úterka a středy. Ve čtvrtek se už odeberou do Plzně, kde v pátek přivítají Maltu. Příští úterý pak Bílkův tým bude hostit v Praze na Letné Bulharsko.
Češi v kvalifikaci zatím odehráli jeden zápas, za bezbrankovou remízu v Dánsku si před měsícem připsali jeden bod.