Čtěte také: Sparta, nebo Plzeň? K titulu má blíž cílevědomá parta z Letné

Deník.cz oslovil tři experty a každému položil tři otázky:

1. Kdo byl podle vás nejlepším hráčem podzimu?

2. Co je pro vás největším překvapením podzimu?

3. Co je pro vás největším zklamáním podzimu?


Přemysl Bičovský, mistr Evropy 1976Přemysl Bičovský

1. Kandidátů by bylo víc, protože v každém týmu najdete jednoho dva hráče, kterému podzim vyšel. Nad jedinou hvězdou jsem nepřemýšlel. Pochvalu si obecně zaslouží celá liga, protože je kvalitnější než dřív – v Česku už dávno není jedinou ambicí hlavně nedostat gól.

2. Teplice, nemůžu jinak. Podzim jim vyšel nad očekávání. Povedl se mix posil a „starých" hráčů. Nivaldo, Litsingi, Táborský, opomíjený Krob… Teď je otázka, koho si přivedou v zimě, ale o třetí místo by na jaře hrát mohli.

3. Nevím, jestli úplně největším, ale zklamáním je pro mě podzimní Slavia. Do jejích problémů od nás ze severu nevidím, ale na první pohled je vidět, že ji srážela mizerná koncovka. Dát 12 gólů v 16 zápasech? To je málo, i když po příchodu trenéra Koubka šli slávisté trochu nahoru.

Martin Frýdek, vicemistr Evropy 1996Martin Frýdek

1. Líbil se mi sparťan Hušbauer, který si držel stabilní výkonnost, v Plzni se postupně rozstřílel Tecl, standard si držel liberecký kapitán Kováč, v Teplicích zářili Mahmutovič, Litsingi a spol. Těžko vyberete jednoho hráče, což dokazuje, že liga má co nabídnout.

2. Příjemně mě překvapily výkony Teplic, se kterými se před sezonou na třetí místo asi moc nepočítalo. Čím to? Nehrají žádný defenzivní styl a do každého zápasu jdou s tím, že chtějí zvítězit. Chválím i Znojmo, které se po prvních devíti nepovedených kolech obdivuhodně zvedlo.

3. Zklamala mě Olomouc. Měla pohárové ambice a teď je devátá. Sigmě moc nevyšel začátek a pak už bylo pro kluky těžké se znovu nastartovat, nepomohl ani provizorní trenér Psotka. Mrzí mě i výkony rozhodčích. Každý čekal, že budou dělat méně chyb, ale zatím to tak nevypadá.

Luděk Zelenka

Luděk Zelenka, bývalý útočník a televizní expert

1. Litsingi, Horváth, Hušbauer, Kováč? Každý z nich má něco, čím vás očaruje. Ale pokud mám říct jedno jméno, je to Pavel Horváth. Obdivuju, jak v osmatřiceti a s pohybovými limity skvěle zvládá ligu i Ligu mistrů. Klobouk dolů.

2. Jednoznačně Znojmo. Před sezonou jsem ho považoval za jasného outsidera, jako byl před 20 lety třeba Benešov. Hodně jsem o Znojmu pochyboval, ale moc mě překvapilo. Spousta věcí přitom hrála proti němu – nepovedený začátek, nezkušenost, brněnský exil… Přesto se kluci vyšvihli a jejich probuzení vyvrcholilo posledním vyhraným zápasem v Teplicích.

3. Zklamání? Slavia. Čekal jsem, že bude mnohem výš, kvalitou manšaftu má minimálně na horní polovinu tabulky. Kde je problém? Už ve vedení – pokud to není v pohodě nahoře, nemůže to fungovat ani dole. Ale na jaře snad budou slávisté lepší.

MARTIN MLS