Masonovi v lednovém zápase anglické ligy s Chelsea po hlavičkovém souboji s obráncem Garym Cahillem praskla lebka. Po zhruba desetiminutovém ošetření na hřišti byl s kyslíkovou maskou převezen do nemocnice, kde podstoupil operaci. Už přes týden se pětadvacetiletý hráč zotavuje doma.

Čtěte také: Kapitán Bayernu Lahm končí s fotbalem: Už jsem o tom přemýšlel rok

"Nabídl jsem mu podporu, protože sám dobře vím, čím teď prochází. Jsem rád, že mu mohu pomoci. To, že se s ním podělím o své zkušenosti, byla první věc, která mě napadla," řekl Čech v rozhovoru pro klubovou televizi Arsenalu. "Jsem pochopitelně rád, že je zpátky doma a začal s rekonvalescencí. Doufám, že bude brzy v pořádku," přidal čtyřiatřicetiletý gólman.

Sám byl vážně zraněn v říjnu 2006, kdy ho zasáhl kolenem do hlavy Stephen Hunt z Readingu a zlomil mu spánkovou kost. Čech, jenž byl tehdy v ohrožení života, se po absolvování chirurgického zákroku vrátil na trávníky v lednu 2007. Od té doby chytá v dnes už neodmyslitelné helmě.

"Když se dostanete do takové situace, potřebujete okolo sebe mít nejbližší, kteří vám pomohou. Taková věc nezasáhne jenom zraněnou osobu, ale i jeho rodinu a nejbližší. Také pro ně je to těžké," konstatoval Čech.

"Je dobré mít i někoho, kdo vám řekne, abyste se netrápil různými věcmi, protože si tím také prošel. Uslyšíte, že to chce čas, ale budete moci pokračovat v tom, co děláte. Tohle samozřejmě může pomoci, protože máte hodně pochybností a otázek a zdá se, že nikdo nemá odpovědi," dodal bývalý brankář Sparty, Rennes či Chelsea.

Nepřehlédněte: Těžké dětství a kamenná tvář. Teď fotbalový zabiják Alli stojí tři miliardy