Třiatřicetiletý středový ofenzivní záložník, který má zkušenosti z rakouské a německé bundesligy, španělské a řecké ligy, naposledy působil v zámořské MLS v klubu Seatlle Sounders, kterému vloni v prosinci pomohl k mistrovskému titulu. V pátek se bývalý kapitán rakouské reprezentace připojil k týmu Viktorie Plzeň na soustředění ve španělském letovisku Oliva Nova a po návratu do Čech podepíše v Plzni smlouvu na rok a půl.

Nepřemýšlel jste o tom, že zůstanete ještě jednu sezonu v Seatllu?
V Sounders mi nabízeli smlouvu, já jsem se ale chtěl vrátit s rodinou do Evropy. Čekal jsem, které kluby o mě projeví zájem a byl to celkem dlouhý proces trvající několik týdnů.

Proč jste se nakonec rozhodl pro Viktorii Plzeň?
Zavolal mi trenér Plzně a řekl, že má zájem přivést mě do Viktorie. Měl jsem pár dní na to, abych si v Seattlu všechno vyřídil. Pak už jsem letěl do Vídně a následně do Valencie. Konečně jsme se mohli potkat, popovídat si a podepsat smlouvu. Byly to pro mě náročné dny, ale teď jsem opravdu šťastný.

Můžete se podělit o vaše první dojmy po příchodu do Viktorie?
Jsem velmi šťastný, že jsem se mohl stát součástí klubu. Nemohl jsem se dočkat, až se setkám s novými spoluhráči.

Také čtěte: Neymar má hodnotu přes 6 miliard, Messi 'pouze' 4. Zbláznil se fotbal?

Co víte o Viktorii?
Viktorii samozřejmě znám. Jsem z Rakouska, Česká republika je blízko, takže znám všechny její velké týmy. Vím, že Plzeň je několikanásobným mistrem, hrála Ligu mistrů i Evropskou ligu. Myslím, že Viktoria je jméno, které má v evropském fotbale zvuk. Tohle je jeden z důvodů, proč jsem tady. Plzeň je ambiciózní a cílevědomý tým, chce hrát o titul, má dobrého kouče, kvalitní lidi okolo týmu a skvělé hráče. Zkusím ze sebe vydat to nejlepší, zapadnout do mužstva a pomoci mu dosáhnout jeho cílů.

Znáte některé hráče Viktorie?
Znám kapitána Hubníka a Limberského, pokud tedy můžu zmínit jen dva hráče. Těším se, až se seznámím s ostatními. Bude to určitě nějaký čas trvat, ale udělám všechno proto, abychom se poznali do nejdříve.

Zdroj: Youtube

Andreas IvanschitzNarodil se 15. října 1983 v rakouském Eisenstadtu. Pochází z menšiny Burgenlandských Chorvatů. V letech 1998 až 2006 oblékal dres Rapidu Vídeň, kde se potkal se současným trenérem Viktorie Romanem Pivarníkem. S Rapidem získal jeden mistrovský titul, potom hrál za Salcburk, který za něj zaplatil čtyři miliony eur. Za rok 2003 byl vyhlášen nejlepším fotbalistou Rakouska. Za rakouskou reprezentaci odehrál 69 zápasů a vstřelil 12 branek, nosil i kapitánskou pásku. V německé bundeslize má přes sto startů (Mohuč), a dalších 49 ve španělské lize (Levante). Hrál i za řecký Panathinaikos Atény. Naposledy působil v zámořské MLS v týmu Seattle Sounders FC, s kterým vloni v prosinci soutěž vyhrál.Celkem za klubovou kariéru nasbíral 415 soutěžních zápasů a vstřelil 66 branek. V Lize mistrů má na kontě 14 startů.

Jaké jsou vaše zkušenosti s českým fotbalem?
S rakouskou reprezentací jsem proti České republice hrál a vstřelil jsem proti ní svůj první gól v národním týmu, ale nevím, před kolika lety to už bylo (v říjnu 2003 v Prátru v kvalifikaci na Euro 2004, pozn. red.). Tuším, že jsme ale těsně prohráli 2:3. Hrálo se ve Vídni, byl to skvělý zápas a pro mě samozřejmě mimořádný den, na první gól se nezapomíná.

Už jste někdy byl v Plzni?
Ne. Opravdu se těším, až poznám město, fanoušky a stadion. Ale ještě předtím pro mě bude velmi důležité dobře trénovat a připravit se na sezonu. Od chvíle, kdy jsme se Seattlem vyhráli MLS Cup, jsem měl volno, takže se nemůžu dočkat, až to znovu začne. Jsem rád, že mohu být součástí tohoto soustředění ve Španělsku a moc se těším, až začnu trénovat s týmem na hřišti.

Čtěte také: Jak naučit Kamerunce česky? Plašil zavzpomínal na slovíčka

Jaké jsou vaše největší klubové úspěchy?
Vyhrál jsem rakouskou i americkou soutěž. Nezvítězil jsem v řecké lize, i když jsme tomu byli velmi blízko. Dlouho jsme byli první, ale ve dvou posledních kolech sezony jsme prohráli a přeskočil nás Olympiakos. Bohužel se nám s Panathinaikosem nepodařilo vyhrát ligu, bylo to opravdu těsné. Mám dva tituly z Rapidu Vídeň a Seattlu Sounders v loňském roce.

Pomýšlíte na titul s Viktorií Plzeň?
Rozhodně. Vyhrát titul je hlavním cílem klubu. Vím, že přicházím uprostřed sezony a tým si zatím vedl skvěle. Proto je na první příčce. Budu se snažit pomoci udržet tuto pozici a titul získat.

Jak probíhal přesun vás i vaší rodiny do České republiky?
Jako první jsme museli zajistit školu pro děti, protože chceme bydlet spolu. Nechci nechat rodinu ve Vídni. Našli jsme skvělou mezinárodní školu a dále si hledáme dům. Slyšel jsem, že v České republice je spousta skvělých možností k bydlení.

Těšíte se na jarní ligové zápasy?
Ano, těším se samozřejmě moc. Už se nemohu dočkat, až soutěž začne. Měl jsem volno a teď chci dobře potrénovat. Věřím, že budu připravený na první zápas jarní části sezony.

Psali jsme: Přestup do Slavie se nevyšel. Musím to v sobě vstřebat, hlesl Vukadinovič