„Snem každého hráče je zahrát si na nějakém finálovém turnaji. Budu se snažit, aby se mi to povedlo," řekl Deníku Daniel Holzer, kterého v dnešním přípravném utkání v Karviné proti Slovensku (od 17 hodin) hodlá podpořit početná skupina příbuzných a známých. Pochází totiž z Havířova.

Čtěte také: Skvělý debut! Jankto v nároďáku potvrdil formu z Itálie: Snad jsem se ukázal

Poprvé si zahrajete na novém karvinském stadionu. Jak se těšíte?
Vzhledem k tomu, že jsem vlastně doma, tak se těším moc. S reprezentací jsme toho na Moravě moc neodehráli, takže to bude trochu speciální. Z mého pohledu určitě, protože mám v Karviné bráchu (patnáctiletý Jan Holzer hraje za Karvinou U16). Stadion jsem na vlastní oči ještě neviděl, tak se moc těším. I na kamarády, kteří za mnou přijedou. Snad se nám zápas vydaří.

Shodou okolností si za dva měsíce se Spartou cestu do Karviné zopakujete…
Ano, čeká nás tady ligový zápas. Pokud budu nominovaný, tak se budu zase těšit. Opět přijdou rodiče, známí a kamarádi, bude to takové repete.

Mladší bratr Jan vaši kariéru určitě pečlivě sleduje. Mluví vám do vaší hry, nebo se spíše ptá na rady?
Spíš se ptá. Nějakým kritikem určitě není, to já mu vyprávím, jak to chodí v českém fotbale.

Bude utkání proti Slovensku kvalitní prověrkou vašeho týmu?
Podle mě ano. Slováci skončili taky první ve své skupině a dostali se na EURO. Viděli jsme sestřihy jejich zápasů a je vidět, že trenér Hapal u týmu udělal kus práce. Snaží se hrát moderní ofenzivní fotbal plný presinku, je tam velká kvalita, i když některé hráče tam Slováci mít nebudou, protože jsou posunutí do áčka. Ale kvalifikací propluli hladce.

Jak jste prožíval cestu kvalifikací vy? V posledních zápasech jste už v sestavě nenastupoval…
Nehrál jsem, ale pořád jsem byl součástí týmu, takže jsem to prožíval hodně. Dostali jsme šanci dostat se na mistrovství Evropy a hodlali jsme ji využít. Povedlo se. Nejvíce si z týmového pohledu ceníme domácího vítězství nad Belgií (1:0), kde jsme začali věřit tomu, že by se nám to nakonec mohlo podařit. To byl takový ten první impulz k tomu, že máme natolik silný tým, abychom se do Polska dostali.

A vaše ambice směrem k EURU?
Tak první cíl je vůbec se tam dostat. K tomu vede jediná cesta pravidelně hrát ligu.

Což se vám ale ve Spartě momentálně nedaří…
Nedaří, proto musím podávat takové výkony, abych se do základní sestavy zase dostal. Když se mi to povede, mám šanci jet na EURO. A tam už se podle mě může stát cokoliv. Přáli bychom si samozřejmě postup, přestože máme ve skupině mančafty světového kalibru (Itálie, Německo).

Nepřehlédněte: Ital Buffon může překonat evropský rekord v počtu startů